Na potapljaškem raju Palau bodo prepovedali sončne kreme

Za korale sta še posebej škodljivi kemikaliji oksibenzon in oktinoksat, ki absorbirata ultravijolično svetlobo.
Fotografija: Na idiličnem otočju Palau bodo prepovedali kreme za sončenje. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Na idiličnem otočju Palau bodo prepovedali kreme za sončenje. FOTO: Shutterstock

Na pacifiškem otočju Palau bodo z letom 2020 prepovedali za koralne grebene strupene kreme za sončenje. Malo otočje, vzhodno od Filipinov, velja za eno najboljših lokacij za potapljanje, a vlada se boji, da ima priljubljenost visoko ceno. Iz urada predsednika Tommyja Remengesauja so sporočili, da znanstveni dokazi kažejo, da so kemikalije v večini krem za sončenje strupene za korale. Vlada je tako sprejela zakon, ki omejuje prodajo in uporabo krem, ki vsebujejo deset najbolj toksičnih kemikalij. Za kršitelje zakon predvideva globo v višini 875 evrov. 

Znanstveniki že leta opozarjajo na škodljivost teh produktov na morsko življe. Še posebej škodljivi sta kemikaliji oksibenzon in oktinoksat, ki absorbirata ultravijolično svetlobo. Koralam pa povzročajo beljenje. Oksibenzon, kot sledi iz študije iz leta 2015, zavira rast mladih koral in škoduje več različnim vrstam. Po besedah Craiga Downsa, strokovnjaka na področju učinkov krem na morske ekosisteme, oksibenzon povzroča beljenje že pri nižjih temperaturah, kar pomeni, da so korale še manj odporne na podnebne spremembe.

Dvigovanje temperatur je največja grožnja koralnim grebenom, druga grožnja je razrast alg zaradi onesnaževal iz kmetijstva in kanalizacij, posledično bi bilo v vodi manj kisika, nato so še druge grožnje – od kemikalij do zakisanosti oceanov. Po ocenah se vsako leto na območjih koralnih grebenov z ljudi spere več ton krem. In večina vsebuje omenjeni najbolj škodljivi spojini.  

Poleg Palauja so tudi Havaji napovedali, da bodo prepovedali kreme za sončenje, a bodo prepoved uveljavili leta 2021. Palau že dolgo velja za pionirsko državo glede zaščite morij. Leta 2009 je otočje kot prvo na svetu predstavilo zaščiteno območje za morske pse. Prav tako je tam prepovedan komercialni lov, lani pa so uveljavili tako imenovano »Palau obljubo«, ki jo podpišejo obiskovalci in se zavežejo zaščiti okolja. 

Na otočju torej ukrepajo preden se jim zgodijo scenariji, videni na Tajskem, Filipinih ali Indoneziji, kjer zaradi davka masovnega turizma zapirajo plaže, da bi rešili, kar se rešiti še da. 

In s čim se zaščititi pred škodljivim soncem? Strokovnjaki svetujejo oblačila ali pa umik s sonca, kar je pravzaprav najbolj zdravo tudi za nas. 

Komentarji: