Najhladneje bo 1. novembra

Dež bo ponehal, prvega novembra bi lahko slana požgala nekaj rož na pokopališčih, potem se bo segrelo
Fotografija: Suh in mrzel obisk na pokopališčih, potem pride toplejši in moker teden. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Suh in mrzel obisk na pokopališčih, potem pride toplejši in moker teden. FOTO: Blaž Samec/Delo

»Snega do nižin ne bo,« je povedal vremenoslovec Brane Gregorčič iz agencije za okolje. Dodal je, da so modeli še nekaj dni prej kazali na to možnost, zdaj pa ne več. Nekaj snežink bi lahko padlo le v gorah. Se bo pa shladilo, do petka bodo tudi najvišje dnevne temperature vztrajale pod 10 stopinjama Celzija.

Najhladneje bo ravno v petek, 1. novembra, ko bodo marsikje v Sloveniji zjutraj termometri kazali temperature malo pod ničlo. To pomeni tudi prvo slano. Na ugotovitev, da so prve slane običajno že oktobra, je Gregorčič odgovoril, da je to res, vendar takrat ni toliko rož na pokopališčih. Te namreč slana lahko ožge. V Ljubljani, pravi Gregorčič, tega ne bo. Bodo pa temperature, kot dodaja v šali, vseeno dovolj nizke, da bodo dame in gospodje lahko pokazali nove plašče.

V soboto se bo že malo segrelo, v nedeljo pa se bo začelo jesensko deževje. Na začetku ne bo večjih količin, to pa se lahko spremeni sredi tedna. Vremenske napovedi so živ organizem, zato Gregorčič ni tvegal napovedi, ali bo močnejše deževje prineslo dodatne težave. Kmetijske pridelke so večinoma že pobrali.

V petek bo marsikje v državi slana. FOTO: Tadej Regent/Delo
V petek bo marsikje v državi slana. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ohladitev sledi dvema tednoma zelo toplega oktobra. »Oktober ne bo rekordno topel, uvrstil se bo na četrto ali peto mesto, saj se je začel bolj hladno, pa tudi končuje se hladno. Zelo toplih je bilo 14 dni, leta 1966 so bili topli štirje tedni,« pravi Gregorčič, ki ugotavlja, da pretopli dnevi ljudi ne motijo, niti poleti. Ko je vreme bolj muhasto in ko se ohladi, pa se vsi pritožujejo.


Nenavadno odhaja


»Ne prihaja ekstrem, ekstrem odhaja,« pa pravi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj in pojasni, da je bila drama 14 dni, a je ni nihče opazil, ker nam je bilo lepo. »Temperature v visokogorju so bile tudi 10 stopinj Celzija višje kot v povprečju, običajno se oktobra temperature tam spustijo pod ničlo, letos pa je bilo v gorah 10 stopinj Celzija. Vedno gledamo tudi temperature tam, kjer človek ni posegel s svojimi dejavnostmi. Ne preverjamo le temeprature v Ljubljani, gledamo visokogorje,« pravi Kajfeževa.

V Ljubljani temperature ne bodo padle pod ničlo, se bo pa treba bolj obleči. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Ljubljani temperature ne bodo padle pod ničlo, se bo pa treba bolj obleči. FOTO: Jure Eržen/Delo


Letošnji oktober ne bo rekorden po minutnih ali dnevnih temperaturah, bo pa rekorden po dolžini res toplega vremena, je prepričana klimatologinja. Babje ali indijansko poletje običajno traja tri ali štiri dni, letos pa je trajalo celih 14 dni. »Za letošnje leto se že vidi, da bo globalno med petimi najtoplejšimi leti od začetka merjenja,« pravi Lučka Kajfež Bogataj.

Dodaja, da pri nas po 5. novembru ne bo več toplo, kar je običajno za ta čas in ni nobena škoda. Običajno slana ožge rastline že do 15. oktobra, letos pa so v tem času nekatere rastline začele znova poganjati.

Ljubljanske žale ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljanske žale ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve. FOTO: Jure Eržen/Delo

Komentarji: