Največ sončne elektrike v Pomurju

Preklopi na sonce Le sončna elektrarna v Murski Soboti bo pokrila vse potrebe

Objavljeno
02. marec 2017 17.31
bsa/Ljubljana
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Konec tedna bodo sončne elektrarne razmeroma učinkovito nadomeščale elektriko iz omrežja, v Murski Soboti bodo imeli še presežek. Sicer bodo danes in jutri elektrarne v Sloveniji v povprečju zadovoljile več kot 70 odstotkov potreb.

Borut Tavčar

Največ elektrike bo danes po napovedi EnergizAIR proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Murski Soboti. Z 11,6 kilovatne ure (kWh) elektrike bo pokrila 106 odstotkov potreb povprečnega štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma porabi na dan 10,85 kWh. Druga bo elektrarna v Novi Gorici z 9,2 kWh (84 odstotkov potreb), tretja elektrarna v Mariboru z 8,6 kWh (79 odstotkov potreb), četrta bo sončna elektrarna v Lescah z 8 kWh (73 odstotkov potreb), peta elektrarna v Portorožu s 7,7 kWh (70 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Ljubljani s 6,9 kWh (63 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. Z le 6,3 kWh elektrike bo pokrila 57 odstotkov potreb gospodinjstva, elektrike bo zmanjkalo za velike gospodinjske aparate, računalnik in televizor.

 

V soboto se bo proizvodnja sončne elektrarne v Murski Soboti povečala na 13 kWh, kar pomeni 119 odstotkov potreb oziroma napajanje vseh naprav in še dodatnega hladilnika, pomivalnega stroja in razsvetljave. Druga bo elektrarna v Mariboru z 9,5 kWh (87 odstotkov potreb), tretje mesto si bodo s 7 KWh razdelile elektrarne v Lescah, Ljubljani in Novem mestu (64 odstotkov potreb), šesta pa bo s 6,7 kWh elektrarna v Novi Gorici (61 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla sončna elektrarna v Portorožu. Z zgolj 4,7 kWh bo pokrila 43 odstotkov potreb gospodinjstva.

Toplota zmerna

Po šest kvadratnih metrov veliki zbiralniki toplote sonca bodo danes in v soboto povsod lahko segreli boljer z 80 litri vode, v Murski Soboti pa še 140-litrski bojler vode. Tudi drugod ne bo do te učinkovitosti več tako veliko manjkalo kot pretekle tedne, kar pomeni tudi večji prihranek.