Največja tovarna za odpadke

Ljubljanski regijski center za odpadke poskusno obratuje. Pri največjem okoljskem kohezijskem projektu sodeluje 37 občin.

Objavljeno
06. november 2015 17.47
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Upravna enota Ljubljana je izdala odločbo za začetek dvanajstmesečnega poskusnega obratovanja Regijskega centra za ravnanje z odpadki (Rcero) Ljubljana. Prvi tovornjaki so preostanek komunalnih odpadkov v predelavo pripeljali v četrtek, do včeraj pa so v predelavo sprejeli prvih 200 ton odpadkov.

»Tovarna za predelavo odpadkov, kot Rceru poljudno rečemo, uporablja najmodernejšo in trajnostno tehnologijo za ravnanje z odpadki v evropskem merilu,« ob tem pravijo v Snagi. Ključni del regijskega centra so trije objekti za mehansko biološko obdelavo odpadkov, in sicer za dve vrsti odpadkov, za ločeno zbrane biološke odpadke, iz katerih bodo pridobivali kompost, in za preostanek komunalnih odpadkov. V času poskusnega obratovanja je upravljavec objektov konzorcij Strabag, čigar hčerinsko podjetje MBO UK Ljubljana bo v ljubljanskem regijskem centru zaposlilo približno 90 oseb. Po koncu poskusnega obratovanja bo upravljanje regijskega centra prevzela ljubljanska Snaga. Skupaj bo v Rceru tudi pozneje 90 novih delovnih mest, zdaj jih je novo zaposlitev dobilo 30. Iščejo še zlasti delavce, ki bodo razvrščali odpadke.

Pri največjem okoljskem kohezijskem projektu v Sloveniji sodeluje 37 občin. Projekt je stal 155 milijonov evrov, od tega je 77,6 milijona evrov prispevala EU iz kohezijskega sklada.

               Predelava se začenja. Foto Snaga



Občani v Ljubljani ločeno zberejo že več kot 60 odstotkov odpadkov. V Rceru bodo mešani odpadki šli v tovarno, kjer jih bodo zmleli in presejali, ločili v težko frakcijo, to so organski odpadki, in lahko frakcijo, ki je v glavnem gorljiva. Težka frakcija gre v biološke reaktorje, kjer poteka anaerobna razgradnja. V dveh tednih iz teh odpadkov nastane bioplin in digestat, ki ga posušijo in pošljejo v termično obdelavo. Bioplin bo poganjal tri nove motorje, ki bodo z obstoječimi pokrili potrebe Rcera po elektriki in toploti. Ločeno zbrani biološki odpadki bodo ravno tako šli v anaerobno razgradnjo, vendar bodo digestat kompostirali. Kje bo ta kompost uporaben, bo odvisno od kakovosti odpadkov.