Nemčija na leto v zrak spusti sedem ton živega srebra

S tem je najhujša onesnaževalka z živim srebrom v Evropi.

Objavljeno
03. januar 2016 18.18
tre-MONITORING ZRAKA
Pi. K., STA
Pi. K., STA
Berlin - Nemške termoelektrarne spustijo v zrak sedem ton nevarnega živega srebra na leto, s čimer je Nemčija najhujša onesnaževalka z živim srebrom v Evropi pred Poljsko in Grčijo, kaže raziskava hamburškega Instituta za ekologijo in politiko, ki so jo naročili nemški opozicijski Zeleni.

Z raziskavo so odkrili, da Nemčija, čeprav je vodilna država v promoviranju zelenih tehnologij, v okolje izpušča kar dve toni živega srebra na leto več, kot se je domnevalo sprva, nemško tiskovno agencijo povzema STA.

V premogu, ki ga kurijo nemške termoelektrarne, je namreč precej živega srebra, poleg tega pa kar okoli 40 odstotkov nemške električne energije prihaja iz termoelektrarn. Živo srebro, ki z dimom prehaja v ozračje, potem prehaja v prehrambeno verigo, kjer se kopiči. Je precej strupeno in in povzroča nevrološke bolezni in tudi rakava obolenja. Še posebej nevarno je za otroke.

Zeleni so na podlagi te raziskave že pozvali vlado kanclerke Angele Merkel, naj se zgleduje po ZDA, ki so pred kratkim napovedale uvedbo najstrožjih omejitev izpustov živega srebra v okolje.  To si sicer prizadeva tudi Nemčija, ki je napovedala omejitev izpustov na en mikrogram živega srebra na kubični meter na dan.

A omejitev naj bi začela veljati šele z letom 2019, kar je vzbudilo kritike opozicije, da bi morala vlada narediti več. Okoljska ministrica Barbara Hendricks pa po drugi strani meni, da so predvideni ukrepi zadostni.