Neprimerno je, da uporabniki peči odgovarjajo za vse

Dimnikarji iz obrtne zbornice so ogorčeni, ker morajo prijavljati potrošnike tudi zaradi nepravilne vgradnje peči

Objavljeno
08. oktober 2019 16.30
Posodobljeno
08. oktober 2019 19.51
Nepravično je, da so uporabniki kaznovani za nepravilno vgrajene peči in dimnike. FOTO: Boštjan Fon
»Če ste pred časom na novo vgradili kurilno ali dimovodno napravo in vas je dimnikar ob prvem pregledu opozoril na nepravilnosti, je sedaj skrajni čas, da le te odpravite,« pravijo dimnikarji. Pri tem je pomembno, da ima kurilna naprava ustrezna dokazila o izpolnjevanju zahtev. Sekcija dimnikarjev pri OZS ob tem opozarja, da so za neustrezne peči odgovorni potrošniki.
 
Pravilno in učinkovito obratovanje kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav nam zagotavlja požarno in zdravstveno varnost, hkrati pa na ta način pri ogrevanju tudi privarčujemo ter manj obremenjujemo okolje. Glavni pogoj za varno obratovanje vseh naštetih naprav je redno opravljanje dimnikarskih storitev skladno s predpisi. »Če pa vaša kurilna naprava med poletjem miruje oziroma je ne uporabljate, potem priporočamo, da sistem pred novo sezono pregleda tako dimnikar kot tudi serviser peči. Le tako si boste zagotovili brezhibno obratovanje celotnega sistema,« svetuje predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS Simon Dovrtel. Če svoje peči, dimnike in zračnike redno vzdržujete in jih uporabljate tudi poleti, pred kurilno sezono ni potrebe po posebnih dodatnih ukrepih.
 
Kaznovani kar potrošniki

Sekcija dimnikarjev pri OZS je že večkrat pristojne organe opozorila, da je skrajno neprimerno, da za nepravilno vgrajeno peč ali peč, ki ne dosega omejitve emisij, odgovarja potrošnik. Hkrati protestirajo, da je v tej zmešnjavi samo dimnikar tisti, ki naj bi za potrebe države in javnega interesa v tržnem sistemu svojo stranko prijavil na inšpekcijsko službo, ker ji je nekdo tretji nepravilno ali vgradil neustrezno peč. »Za nepravilna stanja naj najprej odgovarja tisti, ki je nepravilnost povzročil, in ne potrošnik,« dodaja Dovrtel.

image
Čiščenje peči na tekoča in trda goriva in dimnikov. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 
Slabe peči so umaknjene s trga

Avgusta letos je stopil v veljavo nov predpis, ki ponovno določa, katere kurilne naprave je dovoljeno prodajati in vgrajevati. Še bolj natančno bo to opredelila evropska uredba, ki stopi v veljavo 1. januarja 2020. Če kupujete novo centralno peč na drva, pelete ali sekance, se ob tem prepričajte, da peč po standardu SIST EN 303-5 dosega razred 5.

Posebna pozornost je potrebna predvsem pri pečeh, ki imajo prigrajen peletni gorilnik, in je v peči mogoče kuriti tudi drva. Takšne peči so v večini primerov neustrezne, zlasti tiste cenejše. Peč mora imeti pisno dokazilo o izpolnjevanju zahtev za vsako vrsto goriva posebej, torej za drva, pelete in sekance ločeno. Ključno vlogo pri nadzoru pa imajo še vedno tržni inšpektorat, inšpektorat za okolje in prostor ter gradbena inšpekcija.