New Delhi se duši v smogu

Koncentracija škodljivih delcev, ki lahko prodrejo v pljuča, je kar 32-krat večja od sprejemljivih vrednosti. 
Fotografija: FOTO: Sajjad Hussain/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Sajjad Hussain/Afp

V glavnem mestu Indije so zaradi izredno onesnaženega zraka razglasili izredne razmere. V Indiji je onesnažen zrak sicer bolj ali manj stalnica, zako visokega nivoja smoga pa kljub vsemu niso zabeležili že vrsto let. 

Vsako zimo se New Delhi, mesto z okoli 20 milijonov prebivalcev, ovije v gost smog, nivoji delcev PM 2,5, ki lahko prodrejo v pljuča, pa so povsod močno nad mejo, ki jo je kot varno postavila Svetovna zdravstvena organizacija. V posameznih predelih je koncentracija delcev dosegla celo 810 mikrogramov na kubični meter, kar je 32-krat več od dovoljenih 25 mikrogramov na kubični meter. 



FOTO: Sajjad Hussain/Afp
FOTO: Sajjad Hussain/Afp


»Onesnaženost je dosegla neverjetne nivoje,« je sporočil Arvind Kejriwal, minister, pristojen za New Delhi. Kejriwal je pozval pristojne oblasti sosednjih zveznih držav naj sprejmejo ustrezno zakonodajo, s pomočjo katere bi se sčasoma kakovost zraka lahko izboljša.

Zaradi slabe vidljivosti so številni večji letalski prevozniki odpovedali nedeljske lete, svoja vrata so zaprle številne šole v prestolnici, sprejeli pa so tudi ukrep, s pomočjo katerega naj bi zmanjšali število avtomobilov na cesti. Na podlagi lanskoletnega poročila Združenih narodov se kar 14 od 15 najbolj onesnaženih mest na svetu nahaja v Indiji, vsaj milijon ljudi pa naj bi zaradi težav z dihali ter zaradi drugih s smogom povezanih bolezni predčasno umrlo. 

FOTO: Sajjad Hussain/Afp
FOTO: Sajjad Hussain/Afp


FOTO: Sajjad Hussain/Afp
FOTO: Sajjad Hussain/Afp

Komentarji: