Nov val podnebnih protestov

Danes se po svetu odpira novo poglavje podnebnih protestov mladih ter njihovih somišljenikov.
Fotografija: V Berlinu na podnebnem protestu pričakujejo 50.000 protestnikov. FOTO: John Macdougall/AFP
Odpri galerijo
V Berlinu na podnebnem protestu pričakujejo 50.000 protestnikov. FOTO: John Macdougall/AFP

Danes se po svetu odpira novo poglavje podnebnih protestov mladih ter njihovih somišljenikov, ki opozarjajo na nujnost sprejetja ustrezne podnebne politike. 

Protesti potekajo tri dni pred začetkom podnebne konference Združenih narodov v Madridu, kjer bodo predstavniki držav ponovno razglabljali o zavezah pariškega podnebnega sporazuma. Ta začne veljati prihodnje leto. 



Na stotine protestnikov se je v Avstraliji zbralo pred uradom konservativne Liberalne stranke, kjer opozarjajo na nujnost sprejetja ustrezne podnebne politike. FOTO: Stringer/Reuters
Na stotine protestnikov se je v Avstraliji zbralo pred uradom konservativne Liberalne stranke, kjer opozarjajo na nujnost sprejetja ustrezne podnebne politike. FOTO: Stringer/Reuters

 

Sydney zavit v gost dim


Na stotine protestnikov se je v zbralo pred uradom vodilne avstralske konservativne Liberalne stranke. V Avstraliji na nujnost resnejšega in hitrejšega ukrepanja zaradi podnebnih sprememb opozarjajo tudi v luči številnih naravnih požarov, ki v zadnjem času divjajo po posameznih avstralskih zveznih državah

Konservativna avstralska oblast letošnjih vremenskih katastrof noče povezati s podnebnimi spremembami, medtem ko neodvisni strokovnjaki zatrjujejo, da segrevanje ozračja in podnebne spremembe sicer niso neposreden vzrok za požare po Avstraliji, so pa zaradi višjih temperatur, pogostejših in daljših suš ter močnejših vetrov, kar je vse posledica podnebnih sprememb, požari obsežnejši, dolgotrajnejši in bolj uničujoči. 

V požarih, ki divjajo na vzhodu Avstralije in so Sydney zavili v gost dim, je življenje doslej izgubilo najmanj šest ljudi. Ognjeni zublji so povsem uničili več kot 500 domov, pristojne službe pa so razglasile izredne razmere. V avstralskem Novem Južnem Walesu je v divjanju požarov poginilo tudi na stotine koal. Populacija koal na tem območju pa je izjemno pomembna, saj je genetsko zelo raznolika, kar je ključno za ohranjanje katerekoli vrste. 

FOTO: Saeed Khan/AFP
FOTO: Saeed Khan/AFP

 

Mladi za podnebno pravičnost danes znova pred parlamentom


V gibanju Mladi za podnebno pravičnost vsak petek opozarjajo na nujnost reševanja podnebne krize. Danes so se tako znova zbrali na Trgu republike, tokrat tudi v luči prihajajoče podnebne konference COP25, ki se v ponedeljek, 2. decembra, začne v Madridu. 

Mladi aktivisti za podnebno pravičnost protestirajo vsak petek že od aprila. Vlado pozivajo, naj začne temeljito reševati podnebne in okoljske izzive, ter hkrati ljudi pozivajo k uporu proti zgrešenim vodilom sistema masovne potrošnje. 



Protesti potekajo tudi v Tokiu, kjer se je po mestu sprehodilo nekaj sto ljudi. V Delhiju, ki se duši v smogu, pa se je pred stavbo okoljskega ministrstva zbralo okoli petdeset mladih aktivistov. 

Protesti bodo tudi v nekaterih evropskih mestih. Samo v Berlinu pričakujejo okoli 50.000 protestnikov, širom po Nemčiji pa se bodo podnebni aktivisti zbrali v več kot 500 mestih. Protesti so napovedani tudi v več kot sto mestih v Veliki Britaniji.

Okoljski aktivisti, ki so se zbrali v Mumbaju. FOTO: Punit Paranjpe/AFP
Okoljski aktivisti, ki so se zbrali v Mumbaju. FOTO: Punit Paranjpe/AFP



Protestni shod v Hamburgu. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Protestni shod v Hamburgu. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

Preberite še:

Komentarji: