Ogromen kamnit plaz v Kaprunu najbrž sprožilo taljenje permafrosta

Na območju ledenika Kitzsteinhorn grozijo tudi nadaljnji plazovi, zaradi česar so nekatere pohodne poti začasno zaprli.
Fotografija: V Alpah se je povprečna temperatura v zadnjih 30 letih dvignila za okoli tri stopinje Celzija. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Odpri galerijo
V Alpah se je povprečna temperatura v zadnjih 30 letih dvignila za okoli tri stopinje Celzija. FOTO: Michael Dalder/Reuters

Po ogromnem kamnitem plazu v Kaprunu, ki je v sredo terjal smrtno žrtev, je danes avstrijski geolog Rainer Braunstingl opozoril, da je plaz najverjetneje sprožilo taljenje permafrosta. Na območju ledenika Kitzsteinhorn grozijo tudi nadaljnji plazovi, zaradi česar so nekatere pohodne poti začasno zaprli.

Na območju ledenika Kitzsteinhorn se je v sredo sprožil ogromen plaz, ko se je odtrgalo okoli 500 kubičnih metrov kamenja in skalovja. V plazu je umrl moški, dve osebi pa sta bili huje poškodovani.

Geolog je danes ocenil, da so plazu najverjetneje botrovale podnebne spremembe, saj so Alpe zelo občutljivo območje. Glede na prve preglede območja se je skalovje odtrgalo najverjetneje zaradi taljenja permafrosta, zagotovo pa zaradi vode v razpokah.
V globino bi lahko sedaj zdrsnilo še nadaljnjih 1500 kubičnih metrov skalovja.

V Alpah se je povprečna temperatura v zadnjih 30 letih dvignila za okoli tri stopinje Celzija, kar je enkrat več kot je svetovno povprečje. »Z ogrevanjem se na višjih predelih umika permafrost, pri nas v Visokih turah s približno 2400 na 2700 metrov,« je dejal Braunstingl. To pomeni, da se permafrost na nižjih predelih tali, kar pa sproža kamenje in zdrse, je pojasnil.

Komentarji: