Orangutane izrinja palmovo olje

Na Borneu in Sumatri so v le 20 letih posekali 80 odstotkov deževnega gozda.

Objavljeno
03. marec 2016 18.21
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Orangutani, v jeziku domačinov Malezije »ljudje iz gozda«, bodo brez sprememb sedanjega načina gospodarjenja z naravo izumrli v 20 letih. Glavna grožnja je širjenje nasadov palm, saj njihovo olje uporabljajo v polovici izdelkov.

Kot poroča organizacija One Green Planet (En zelen planet), so orangutani neverjetne živali. S človekom si delijo 97 odstotkov kromosomske verige oziroma genov, pa tudi drugače so zelo podobni človeku. Med drugim podobno kot ljudje vzpostavijo tesne stike z naraščajem, z izjemo samskih samcev, ki odidejo, da bi našli partnerice, družine ostanejo skupaj večino življenja. Ti primati so znani, da lahko pokažejo sočutje, poleg tega se lahko naučijo znakovnega jezika in znajo uporabljati orodje. Znajo si namreč narediti dežnik iz listja ali izbrskati hrano s slamico. »O teh živalih veliko vemo, vendar je še zelo veliko tega, česar ne vemo o dejanskem razponu njihove inteligence. Žalostno je, da je prihodnost te vrste ogrožena zaradi naših dejanj in navad,« pravijo v One Green Planetu.

V polovici izdelkov

Orangutani naravno živijo na indonezijskih otokih Borneo in Sumatra. Ker so vrsta, ki živi večinoma na drevesih, so zelo odvisni od razsežnega okolja deževnih gozdov. »Tragično je, da se je obseg deževnih gozdov na teh otokih v samo dveh desetletjih zmanjšal za več kot 80 odstotkov, zlasti zaradi proizvodnje palmovega olja,« opozarjajo okoljevarstveniki.

              Nasad palm še pognojen z ogljem požganega gozda. Foto Reuters



Palmovo olje je postalo zelo priljubljeno zato, ker je poceni, vsestransko uporabno in, v nasprotju z drugimi olji, varno spravljeno v lupini. To so razlogi, da je mogoče palmovo olje najti v kar polovici vseh izdelkov, najbolj pa v prigrizkih in kozmetiki. Ker raste poraba olja, raste tudi število orangutanov, ki izgubijo svoj dom. Trenutne ocene so, da na uro posekajo za 300 nogometnih igrišč deževnih gozdov, samo zato, da lahko posadijo plantaže palm.

Strel ali ujetništvo

Kjer posekajo gozd, orangutani nimajo kam drugam kot na plantaže palm, tam pa jih plantažniki dojemajo kot škodljivce. Mogoči posledici sta dve, orangutana ali celo družino ustrelijo ali pa ujamejo in prodajo. Trgovina z divjimi vrstami živali in rastlin dosega vrtoglave zaslužke. »Če bodo še naprej tako hitro uničevali njihov življenjski prostor, imajo orangutani zelo majhne možnosti za preživetje. Znanstveniki ocenjujejo, da bodo orangutani v divjini izumrli v 20 letih,« pravijo v One Green Planetu.

                                                    Ujetništvo. Foto Reuters


Fotografije posekanih gozdov kažejo grozljivo resničnost, kako lahko naše potrošniške navade povsem spremenijo razmere za določene vrste živali. Svetovni sklad za varstvo narave (WWF) je ocenil, da je pred stoletjem na Borneu in Sumatri živelo približno 230.000 orangutanov, danes pa jih je na Borneu še približno 45.000, na Sumatri pa le še 7500.

CITES sicer prepoveduje trgovanje z orangutani v vseh državah podpisnicah. Vendar jih kljub temu iz Indonezije in Malezije veliko pretihotapijo v sosednje azijske države.

                        Trpinčenje v namen zabave ljudi ni redkost. Foto AFP



Glede na žalostno usodo, ki grozi orangutanom, so se v več živalskih vrtovih po svetu začeli programi razmnoževanja v ujetništvu. »Pri tem se moramo ustaviti in se vprašati, kakšna je ta prihodnost, če lahko orangutani živijo le v ujetništvu. Si res želimo doživeti dan, ko bo beton omejil glavno mesto orangutanov, deževni gozdovi pa bodo le meglen spomin iz preteklosti?« se sprašujejo okoljevarstveniki in predlagajo začetek izogibanja izdelkom s palmovim oljem.