Orangutani – žrtve palmovega olja

19. avgust je svetovni dan orangutanov. 
Fotografija: Orangutani na Borneu se morajo večkrat soočiti z požiganjem gozdov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Orangutani na Borneu se morajo večkrat soočiti z požiganjem gozdov. FOTO: Reuters

Danes je svetovni dan orangutanov, s katerim želijo različne organizacije opozoriti na žalostno dejstvo, da bodo nekatere vrste »oranžnih« opic iz divjine morda izginile že v nekaj letih.

Njihova številčnost je v zadnjih desetletjih drastično upadla, saj iz dneva v dan uničujejo njihov življenjski prostor, da tako pridobijo prostor za pridobivanje palmovega olja, rudarjenja in pridobivanja lesa, ubijajo jih za hrano, lovijo jih za ujetništvo. 

Palmovo olje lahko najdemo povsod, v kuhinji, kozmetiki, kot biogorivo, ker je relativno poceni, je povpraševanje ogromno. Podjetja tako izsekavajo in požigajo tropske gozdove in nato nasajajo palmovce. 

Po podatkih rdečega seznama so vse tri vrste orangutanov – sumatrski, bornejski in tapanulski (posebna vrsta, ki so jo klasificirali leta 2017, živeča sicer na Sumarti) – kritično ogrožene. Populacijo tapanulskih orangutanov ocenjujejo na 800 posameznikov, nekoliko več kot 13.800 je sumatrskih orangutanov, okoli 100.000 je bornejskih. Še leta 1973 so jih našteli 288.000, če bo šlo tako naprej, bi jih lahko leta 2025 po ocenah rdečega seznama na Borneu živelo le še 47.000. 

Indonezijska vlada po pojasnilih okoljevarstvene organizacije Greenpeace sicer navaja, da se populacija v letih od 2015 do 2017 povečala za deset odstotkov, v kar pa na podlagi februarske znanstvene študije pod vodstvom Marie Voight pri organizaciji dvomijo. Ekipa znanstvenikov je namreč ugotovila, da je v obdobju od 1999 do 2015 umrlo več kot 100.000 orangutanov, najhuje je bilo na območjih, kjer so bilo uničen naravni habitat.

»Na podlagi življenjskega sloga orangutanov, tako visoka rast (ki jo ocenjuje indonezijska vlada op.a.) ni mogoča, niti v živalskih vrtovih. Iz zbranih podatkov lahko govorimo o 25 do 30-odstotnem upadu med 2005 in 2015. Ni verjetno, da bi se v enem letu zgodila taka sprememba,« je za Greenpeace komentirala Voigtova z nemškega inštituta Max Planck. 

Številni živalski vrtovi igrajo vlogo pri razmoževanju orangutanov in ohranjanju vrste. FOTO: Edgar Su/Reuters
Številni živalski vrtovi igrajo vlogo pri razmoževanju orangutanov in ohranjanju vrste. FOTO: Edgar Su/Reuters


Orangutani niso domače živali


Zagotovo so orangutani simpatični, a to vsekakor ni dovolj dober razlog, da ga odvzamemo iz divjine in ga obsodimo na ujetništvo. Pa vendar obstaja povpraševanje. Divji lovci iščejo mladiče, ko ga izberejo, je žrtev tudi njihova mama, ki jo velikokrat ubijejo. 

Komentarji: