Orka še dneve nosila truplo mladiča

Kiti ubijalci so znani, da se od svojih poginulih mladičev poslovijo šele po nekaj dneh. 
Fotografija: Samica se je trudila, da poginuli mladič ne potone. FOTO: Michael Weiss/AP
Odpri galerijo
Samica se je trudila, da poginuli mladič ne potone. FOTO: Michael Weiss/AP

Orko so opazili, kako v morju ob zahodni obali ZDA in Kanade pred seboj nosi truplo svojega mladiča, ki je v torek ob obali kanadske province Britanska Kolumbija poginil kmalu po skotitvi. Kiti ubijalci so znani, da še okoli tedna dni prenašajo poginulega potomca. Kot so opisali v centru za raziskovanje kitov, je truplo večkrat potonilo, samica pa ga je vsakič znova prinesla na površje.

Član ekipe centra, ki skrbi za ohranjanje vrste, je novorojenega kita, ki je takrat še plaval ob materi, poimenovani J35, prvič opazil v torek, a pol ure kasneje je mladič poginil. Samica – kiti ubijalci lahko dnevno preplavajo v povprečju 120 km, je nato truplo porivala proti otoku San Juan v bližini zvezne države Washington. Tamkajšnja prebivalka je po poročanju centra opisala prizor petih ali šestih samic, ki niso želele zapustiti poginulega člana in so oblikovale krog in mirno plavale okoli dve uri. Videti je bilo kot ritual, je še dodala priča.

Mladič je poginil kmalu po skotitvi. FOTO: David Ellifrit/AP
Mladič je poginil kmalu po skotitvi. FOTO: David Ellifrit/AP


Kanada in ZDA južno skupino ork, sestavljeno iz okoli 75 kitov, šteje za ogroženo. Raziskovalci ugotavljajo, da je preživela le tretjina teh kitov ubijalcev, ki so se skotili v zadnjih 20 letih.

Komentarji: