Orkan Laura se je umiril, a posledice so strašne

Brez elektrike ostalo skoraj 400.000 ljudi, reševalci pa so na koncu z močmi, saj so še druge težave.

Orkan Laura, ki je danes zadel obalo Louisiane in segel še v Teksas, je bil najmočnejši v več kot stoletju, na obalah je povzročil plazenje zemlje, na poti v Arkansas pa je oslabel na raven tropske nevihte. Tudi do 45 kilometrov od obale je bilo v najhujših trenutkih »nemogoče preživeti«. Podatke o škodi bodo zbirali še mesece.

Sezona orkanov v ZDA traja od začetka junija do konca novembra, merijo jih z lestvico od ena do pet, največjo škodo pa je doslej povzročila Katrina leta 2005, 108 milijard dolarjev. Najpogosteje prizadenejo Florido, nato Louisiano in Teksas. Orkan Laura je sodil v četrto stopnjo, spremljali so ga vetrovi s hitrostjo več kot 240 kilometrov na uro, ki pa so se do popoldne umirili na 170 kilometrov na uro ali manj, kar še vedno pomeni orkan druge stopnje.

Brez elektrike je ostalo več kot 394.000 uporabnikov, zlasti zato, ker so več kot šestmetrski valovi, ki jih je povzročil veter, spodjedali obalo in zalili obalna mesta, kjer so nekatere glavne povezave. V Louisiani je brez elektrike ostalo 317.000, v Teksasu pa več kot 77.000 uporabnikov. Reševalci bodo počakali na konec nevarnosti, preden bodo priskočili na pomoč tistim, ki se pred orkanom niso umaknili na varno. Oblasti so tiste, ki se niso evakuirali, pozvale, naj svoje ime, naslov in številko socialnega zavarovanja napišejo na listek, tega pa pospravijo v plastično vrečko in v žep. Posebno opozorilo o razmerah, nemogočih za preživetje, je bilo izdano za vso obalo Louisiane, pa tudi za območje Port Arthurja v Teksasu.



Reševalci imajo sicer polne roke dela že nekaj časa, pred plazovi zemlje, ki jih je povzročila Laura, so se borili s požari v naravi, odpravljali posledice manjših orkanov, poleg tega pa še z ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa. Slednje pomeni tudi težave pri organizaciji zavetišč za evakuirane in tiste, ki so ostali brez doma. Pri vsem, tako prevozih kot nastanitvah je namreč treba ohranjati socialno distanco med ljudmi.



Za orkan Laura predvidevajo, da bo prečkal Arkansas, jutri naj bi dosegel dolino Misisipija, v soboto pa segel še v srednje države ob Atlantiku. Laura bi po mnenju lovcev na orkane lahko postala nov mejnik. Največji orkani so bili Audrey leta 1957, ki je povzročil zemeljske plazove na istih točkah in ubil stotine ljudi v mestu Cameron. Leta 2005 je udarila Rita in spet razdejala ista območja. Tako se je regija naučila boljšega odziva. Vendar je Laura najmočnejši orkan, ki je zadel to območje, zato bo mejnik za ta del ZDA.

Orkan Laura sodi v četrto stopnjo, spremljali so ga vetrovi s hitrostjo več kot 240 kilometrov na uro. FOTO: Joe Raedle/AFP
Orkan Laura sodi v četrto stopnjo, spremljali so ga vetrovi s hitrostjo več kot 240 kilometrov na uro. FOTO: Joe Raedle/AFP


Lauro spremljajo tudi močni nalivi, zato se bojijo poplav tudi v drugih ameriških državah. V Louisiani in Teksasu pričakujejo med dobrih 20 in dobrih 30 centimetrov padavin, na nekaterih območjih je mogoče, da bo padlo tudi slabega pol metra dežja. V vzhodnem Teksasu, srednji in zahodni Louisiani je nevarnost manjša, pade lahko do dobrih 25 centimetrov dežja. V Arkansasu bo po napovedih padlo do 18 centimetrov dežja, kar lahko pomeni poplave, zlasti v mestih. Manj, a še vedno veliko dežja lahko prinese tudi v Tennessee in Ohio.


Zelo nevarno onesnaženje


Mediji so sporočili še, da je orkan Laura povzročil še izredno nevaren izpust nevarnih snovi iz kemične tovarne v mestu Lake Charles, onesnaženje se je razširilo po glavni avtocesti I-10, ki povezuje Florido s Kalifornijo.

Preberite še:

Komentarji: