Ostanki pesticidov v hrani naj ne bi škodili ščitnici

Evropska agencija za varno hrano je preverila študije o izpostavljenosti 128 aktivnim substancam v hrani.

Objavljeno
08. maj 2020 06.00
Posodobljeno
08. maj 2020 06.00
Prave podatke o škodljivosti pesticidov bi dala šele analiza prehrambnih navad in zdravja ljudi, meni mikrobiolog Gorazd Pretnar. FOTO: Tadej Regent
Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) je objavila rezultate dveh pilotnih študij o tveganju za zdravje ljudi zaradi ostankov pesticidov v hrani. Pri tem ugotavlja, da kombinacije pesticidov s precej veliko verjetnostjo za vse skupine v populaciji ne povečujejo tveganja za kronična obolenja ščitnice ali živčnega sistema.Efsa je tako študijo napovedala že leta 2018 za lani, vendar se je zbiranje podatkov zavleklo. Študiji je končala po dvomesečnih posvetovanjih, med katerimi je dobila pomembne povratne informacije od državnih ustanov, univerz, nevladnih organizacij in tudi podjetij. Evropska zakonodaja omejuje najvišje ...