Palmovo olje ubija

Štirje od petih piškotov v trgovinah vsebuje palmovo olje, večinoma brez certifikatov.

Objavljeno
05. april 2017 17.59
INDONESIA-ENVIRONMENT-PALM OIL
Borut Tavčar
Borut Tavčar

V okviru projekta SupplyCha!nge so v društvu Focus pod drobnogled vzeli mednarodne industrije, ki oskrbujejo Evropo s poceni kmetijskimi surovinami z globalnega juga ter odkrili številne zlorabe okolja in lokalnih prebivalcev.

Partnerji v projektu opozarjajo na problematičnost dobavne verige palmovega olja, kjer prihaja do kršenja zemljiških pravic ljudstev v jugovzhodni Aziji s strani podjetij, ki za pridelovanje palmovega olja uničujejo njihovo zemljo, širše okolje in teptajo njihove pravice. To palmovo olje se med drugim uporablja tudi za proizvodnjo sladic, ki ji vsakodnevno prodajajo evropski trgovci na drobno.

Analiza piškotov na policah supermarketov je pokazala, da kar 80 odstotkov piškotov iz supermarketov vsebuje palmovo olje. Od tega je manj kot 0,1 odstotka ekološko certificiranega. Kar 90 odstotkov piškotov s palmovim oljem pa vsebuje palmovo olje brez certifikatov ali informacij o načinu pridelave.

Zato se je v okviru projekta delegacija odpravila v Indonezijo, da bi se pogovorili s prizadetimi kmeti ter si ogledali posledice plantažne pridelave palmovega olja na terenu.

»Če želimo doseči napredek, morajo biti sprejeti ukrepi v sodelovanju z različnimi deležniki in akterji znotraj dobavnih verig. EU je tista, ki mora zagotoviti, da v tem procesu ne bodo varovani zgolj interesi podjetij. Dolgoročna blaginja za prebivalce EU, ter pravice vseh ljudi do zdravega okolja ter pravnega varstva mora imeti prednost pred skrbjo za trg kot tak,« je poudarila Živa Kavka Gobbo iz Focusa, društva za sonaraven razvoj.