Plastika Skaza v zeleno prihodnost z novima direktorjema

Tanja in Igor Skaza sta vodenje podjetja s smelimi načrti prepustila Robertu Agniču in Bartu Stegemanu.
Fotografija: Bart Stegeman in dr. Robert Agnič, izvršna direktorja Plastike Skaza. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Bart Stegeman in dr. Robert Agnič, izvršna direktorja Plastike Skaza. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – »Ko delodajalec začuti, da je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, in da je lahko bolj koristen zunaj, je čas, da prepusti prostor drugim, ki bodo znali oplemenititi dosedanje delo,« sporoča Tanja Skaza, ki se je z možem Igorjem odpovedala vodenju podjetja, kjer sicer ostajata večinska lastnika Plastike Skaza.

To je nenavadno za družinska podjetja, v katerih lastniki večinoma prenašajo vodenje podjetij na potomce ali pa podjetja prodajo. Tanja Skaza pa je dodala še to, da sta z možem podjetje vodila tandemsko, zato sta tudi izbrala dva izvršna direktorja, saj »ne obstajajo vrhunski posamezniki, temveč odlične ekipe«. Robert Agnič in Bart Stegeman sta svoji vlogi prevzela že 1. julija, v upravljanje pa sta dobila »zdravo podjetje z zdravimi vrednotami«, je poudarila Tanja Skaza.

Tanja Skaza bo nadzornica, vodila pa bo tudi Inštitut Skaza. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tanja Skaza bo nadzornica, vodila pa bo tudi Inštitut Skaza. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Agnič je povedal, da bodo letos za naložbe namenili milijon evrov. Nekaterim kupcem so se odpovedali, denimo avtomobilski industriji, ker se ne sklada z njihovimi trajnostnimi vrednotami. Novi kupci prihajajo iz elektro področja, usmerjajo pa se tudi v medicino in farmacijo. Kot je dodal, 80 odstotkov slovenskih proizvajalcev plastičnih izdelkov dela za avtomobilsko industrijo ali pa izdelke za enkratno uporabo.

V Plastiki Skaza so se namenili izvedeti vse o proizvodnji plastike in od kod pridejo surovine in to kupcem tudi jasno predstaviti. Vsi njihovi izdelki bodo iz reciklirane plastike ali iz bioloških surovin, zdaj uporabljajo sladkorni trs. Agnič je pojasnil, da to ni tekmovanje s pridelavo hrane, saj prodaja sladkorja v svetu upada, zato za proizvodnjo plastike niso potrebni novi nasadi.

Robert Agnič in Bart Stegeman bosta nadaljevala pot v zeleno proizvodnjo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Robert Agnič in Bart Stegeman bosta nadaljevala pot v zeleno proizvodnjo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Na vprašanje, ali imajo tudi rešitev za kupe plastičnih odpadkov, ki pri nas čakajo na izvoz in sežig, je Agnič odgovoril, da bi morali proizvajalci plastike stopiti skupaj in poiskati krožni model ravnanja s plastiko. Poleg tega je treba povečati pripravljenost vseh, da bi to plastiko uporabljali. »Vsi ljudje se moramo spremeniti,« pravi Agnič, ki se mu recikliranje plastike zdi precej boljša rešitev kot biorazgradljiva plastika.

Na svetu gre v reciklažo le približno dva odstotka plastike, zato je zelo pomembno, kje bodo večji reciklažni centri. Agnič je povedal, da že imajo ustrezne povezave. Sodelujejo tudi z Interserohom, ki ima projekte za višjo kakovost reciklirane plastike. Ker se vse odpadne plastike ne da predelati, pa v Plastiki Skaza razmišljajo tudi o pretvorbi plastike nazaj v nafto. Ta bi bila hkrati tako čista, da bi jo lahko uporabljale ladje v pristaniščih.

Plastika Skaza ima načrt priti med deset najbolj zelenih podjetij na svetu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Plastika Skaza ima načrt priti med deset najbolj zelenih podjetij na svetu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Podjetje je prešlo na triizmensko delo in šesturni delovnik. Rezultati so manj napak, manj sporov in slabe volje, v krajšem času pa tudi naredijo toliko kot prej. Stegeman je povedal, da imajo zaposleni dostop do vseh informacij, dobavitelji in kupci tudi lahko izvedo vse o njih, še preden se dejansko srečajo.

Prihodnje leto nameravajo postaviti lastno orodjarno, v načrtu je tudi širitev proizvodnje z novo tovarno. Po načrtu bodo prišli med deset najbolj ekoloških podjetij na svetu.

Preberite še:

Komentarji: