Plastika v naravi ubija živali - Pazite, kam jo mečete (FOTO in VIDEO)

Še je svež spomin tudi na lansko zgodbo, ko se je ježek v Mariboru ujel v plastični obroček, ki se je celo vrasel v njegovo kožo.

Objavljeno
02. avgust 2018 13.30
Posodobljeno
02. avgust 2018 13.32
Koliko živali je zaradi plastike umrlo ali utrpelo poškodbe, ni znano, a zagotovo jih je več tisoč na leto. FOTO: Reuters
A. V.
A. V.
Vse več odvržene plastike povzroča številne težave v našem okolju, zaradi nje pa trpijo tudi živali. Kako usodna je lahko samo ena zavržena plastenka, je v teh dneh razkrila fotografija poginulega ježka na Češkem, potem ko se je ujel v plastenko in v njej obtičal do konca življenja.

image
Ježek na Češkem se je ujel v plastenko in v njej poginil. FOTO: Greenpeace Slovenija


Na žalostno zgodbo so opozorili pri slovenskem Greenpeacu, ki so objavili fotografijo nesrečnega ježka. Zraven so dodali, da so fotografijo dobili od svojih čeških prijateljev, hkrati pa so opozorili, da odpadna plastika ogroža vsa živa bitja. Zato so pozvali tudi k podpisu peticije proti uporabi plastike za enkratno uporabo.


 

Mariborskega ježka so rešili

 
Še je svež spomin tudi na lansko zgodbo, ko se je ježek v Mariboru ujel v plastični obroček, ki se je celo vrasel v kožo. Ježek je ime okoli vratu gnojno rano, v njej pa so bile mušje ličinke.

Obroček je ježku zdrsnil čez glavo, ko je bil še mlajši, z nadaljnjo rastjo pa se ga ni mogel več znebiti. Ob najdbi je bil ježek podhranjen in prezebel, toda z veterinarsko oskrbo si je opomogel.


V oceanih osem milijonov ton plastike

 
Še več tovrstnih prizorov je drugje po svetu, še posebno trpijo morske živali. V oceane namreč vsako leto odvržemo po osem milijonov ton plastike, skupaj z njo pa v vodi plavajo tudi mnoge živali, ki plastiko nato zmotno zaužijejo ali se v njo zagozdijo.  
 
Koliko živali je zaradi plastike umrlo ali utrpelo poškodbe, ni znano, toda vsako leto naj bi jih bilo več tisoč, resnične številke pa so najverjetneje še precej večje. 

image
Plastika ne sodi v naravo. FOTO: Reuters


image
V oceane vsako leto odvržemo po osem milijonov ton plastike. FOTO: AFP


image
Tudi ptice se lahko ujamejo v plastične odpadke. FOTO: AFP