Po neurju na Ptuju našli 300 mrtvih ptic

Nedeljsko neurje ni povzročilo samo hudih posledic na objektih in rastlinah, ampak je bilo očitno katastrofalno tudi za nekatere živali.

Objavljeno
09. julij 2019 13.33
Posodobljeno
09. julij 2019 13.57
Poginule galebe je po navedbah društva odstranila veterinarsko-higienska služba, poškodovane ptice pa so polovili in predali v oskrbo ambulante za male, divje in eksotične živali in azil Golob. FOTO: Tilen Basle/Dopps
STA
STA
Nedeljsko neurje, ki se je še posebej silovito razbesnelo nad Ptujem z okolico, ni povzročilo samo hudih posledic na objektih in rastlinah, ampak je bilo očitno katastrofalno tudi za nekatere živali. V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps) so tako na podlagi obvestil krajanov našli skoraj 300 mrtvih ptic.

»Danes smo po obvestilu krajanov na polju pri Skorbi našli 279 mrtvih rečnih in 16 črnoglavih galebov. 39 rečnih, en črnoglavi in en rumenonogi galeb so bili še živi, vendar v zelo slabem stanju,« so v Doppsu zapisali na njihovem profilu na facebooku.Poginule galebe je po navedbah društva odstranila veterinarsko-higienska služba, poškodovane ptice pa so polovili in predali v oskrbo ambulante za male, divje in eksotične živali in azil Golob.

»Če bi mi nekdo povedal, da je nevihta povzročila tak pogin ptic, bi bil skeptičen, a to nevihto sem sam doživel, ker smo ravno takrat imeli zaključek ornitološkega tabora na Ptuju. Resnično je bilo ekstremno intenzivno. Na terenu sem prisoten že 25 let in sem doživel že marsikaj, česa takšnega pa še ne. Veter je pihal v vse smeri, deževalo je vodoravno, z ene hiše v bližini je padla celotna fasada, drevesa je klestilo, njive so bile, kot da bi jih pokosili, toča je klestila,« je za portal 24ur opisal predsednik Doppsa Damijan Denac.

image
Neurje na Ptuju. FOTO: Mariborinfo


Po njegovih pojasnilih je neki kmet ravno delal na njivi, ptice pa so se tam hranile. Ker pa se je neurje začelo izjemno hitro, se niso imele časa umakniti in jih je dobesedno stolklo. »Dejansko so bile fizično poškodovane, pobite, stolčene, pravzaprav zmlete. Videti je bilo brutalno,« je opisal.

Pristavil je, da tako ni samo človek tisti, ki utrpi škodo v primeru vremenskih ujm. »Marsikomu je naredilo materialno škodo, v naravi pa so zaradi tega številne smrtne žrtve,« je opozoril.

Pojasnil je še, da omenjene vrste ptic, ki so bile žrtve neurja, niso bile čisto običajne. Rečni galeb v Sloveniji tako gnezdi samo na Ptujskem jezeru in nikjer drugje. »To je zelo velika smrtnost, ki jo bo populacija verjetno preživela in prenesla, se bo pa zagotovo poznalo na njihovem številu. Rečni galeb je namreč ena od ogroženih vrst v Sloveniji in ohranjamo jo z največjimi napori,« je dejal.

image
Utrinki s Ptuja. FOTO: bralec, Ptuj


Črnoglavi galeb pa je, tako Denac, začel gnezditi ravno zaradi kolonije rečnih galebov, ki se ji je v zadnjih letih priključil. V Sloveniji prav tako gnezdi samo na Ptujskem jezeru.