Po prvih analizah voda in zrak nista onesnažena

Predstavniki Arsa, Nijz in Uprave za varno hrano so že vzeli prve vzorce za analizo, ki kažejo, da ni prišlo do onesnaženosti. Vzorce vode bodo jemali tudi prihodnji teden na nekoliko širšem območju.

Objavljeno
14. junij 2019 15.30
Posodobljeno
14. junij 2019 18.34
Ožgani deli, ki so ob požaru v Fragmatu padali v Begunjah pri. FOTO: Voranc Vogel/Delo
B. T., STA
B. T., STA
Na območju požara v podjetju Fragmat iz Podskrajnika so predstavniki Agencije RS za okolje (Arso), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) in Uprave za varno hrano že vzeli prve vzorce, da bodo analizirali morebitno onesnaženost okolja. Z meritvami snovi v vodi in v zraku so začeli danes, rezultate bodo objavili v prihodnjih dneh.

Vzorce vode bodo jemali tudi še prihodnji teden na nekoliko širšem območju, na katerem bi po predvidevanjih Inštituta za raziskovanje krasa iz Postojne lahko prišlo do onesnaženja.

»Tukaj je le kraško območje, zato smo na ožjem območju že sinoči in danes zjutraj vzeli prve vzorce v iztoku kanalizacije iz obrtne cone in vode v Zelških jamah. Vzorčili bomo vodotoke Rak, Cerkniščica, Malni in Ljubljanica,« je na novinarski konferenci povedala Janja Turšič iz Arsa. Rezultate analiz vode, zraka in tudi trave bodo objavili prihodnji teden.

image
Domačin Goran Kondič iz Rakeka, sicer zaposlen v Fragmatu, se ne misli odpovedati solati z domačega vrta. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Direktor Komunale Cerknica Anton Kranjc je povedal, da je zadovoljen, da je vodovodni sistem uspel zagotoviti dovolj velike količine vode za gašenje. Kanalizacijski sistem na območju obrtne cone je tako kot sama cona nov in velik, da voda s požarišča še ni odtekla po meteorni kanalizaciji v vodotok, pač jim je iztok uspelo zablokirati in namestiti ustrezne lovilne naprave za onesnažene delce.

Kljub temu, da ni bilo dokazano onesnaženje vode, so se preventivno odločili prebivalce pozvati, naj vodo pred uživanjem prekuhavajo. Prve analize po besedah Turšičeve sicer kažejo, da voda ni onesnažena. Za poziv so se odločili, ker so ob gašenju porabili ogromno vode, zato bi se v nekaterih ceveh lahko dvignile usedline, z njimi pa mogoče tudi mikroorganizmi.

Meritve zraka bodo danes opravili na območju pred osnovno šolo v Cerknici, meritve prisotnosti trdih delcev v zraku pa so zaenkrat pokazale, da tudi zrak ni onesnažen. Na vztrajanje, da pri gorenju polistirena lahko izhajajo tudi karcinogene snovi, je Jernej Drofenik iz uprave za varno hrano odgovoril, da pri popolnem izgorevanju polistirena nastajata ogljikov dioksid in voda, pri nepopolnem, kot je požar, pa veliko drugih snovi, tudi aromatski ogljikovodiki. Ti nastajajo tudi pri peki in kurjenju lesa, izpuščajo jih avtomobili. Aromatski ogljikovodiki so dokazano karcinogeni.

Uprava RS za varno hrano pa je pozvala prebivalce, naj pašnih in drugih živali ne spuščajo na pašo ali v naravo. V prihodnjih dneh pa bo jasno, ali je onesnažena krma za živali oziroma povrtnine in sadje, ki je že dozorelo na vrtovih in v sadovnjakih. O vseh ugotovitvah meritev bodo prebivalci Občine Cerknica obveščeni, zaenkrat pa po besedah Jerneja Drofenika iz uprave nevarnosti ni.


Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk pa je povedal še, da bodo ob idealnih vremenskih pogojih s sanacijo požarišča začeli šele po začetku šolskih počitnic, saj bi lahko delce v vetru odnašalo v zrak. Vremenske tokove jim bodo napovedovali na Arso.

image
Posledice požara v tovarni Fragmat, Podskrajnik. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ljudi je zanimalo tudi to, ali je mogoče, da je iz pogorele sončne elektrarne na strehi obrata lahko izhajalo radioaktivno sevanje. Vendar je vodja gasilske intervencije Blaž Kranjc odgovoril, da je osnova sončne elektrarne silicij, ki ga je veliko tudi v naravi, zato sevanja ne bi smelo biti.