Površinske vode v 32 letih

Vode na svetu v povprečju zasedajo večje površine, v Aziji pa so se precej skrčile.

Objavljeno
12. december 2016 17.46
Balkan rivers tour
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - Danes je začelo delovati novo orodje za raziskovanje površinskih voda. Spletna storitev Evropske komisije je dostopna vsakomur in bo pripomogla k izboljšanju evropskih in globalnih politik, med drugim glede podnebnih sprememb in upravljanja vodnih virov.

Zemljevidi, ki sta jih razvila Evropsko raziskovalno središče in Google Earth Engine, omogočajo vpogled v spremembe površinskih voda na Zemlji v zadnjih 32 letih. Pregled zemljevidov kaže, da so se površinske vode na globalni ravni sicer povečale, vendar se je njihov obseg na nekaterih azijskih območjih občutno zmanjšal.

Veliko sprememb je povezanih s človeškimi posegi, kot so gradnja jezov, preusmeritev rečnih tokov ali neregulirana uporaba vode. Nekatere spremembe so tudi posledica podnebnih sprememb in se kažejo kot suše, pospešeno taljenje snega in ledenikov ali močnejša deževja.

Zemljevidi so bili sestavljeni na podlagi več kot treh milijonov satelitskih posnetkov, zbranih med letoma 1984 in 2015, hkrati pa jih je obdelovalo 10.000 računalnikov.

Več kot polovica stalne površinske vode je v Severni Ameriki, kjer živi manj kot pet odstotkov svetovnega prebivalstva. V Evropi z Rusijo živi 10 odstotkov svetovnega prebivalstva, ima pa 20 odstotkov površinske vode. V nasprotju s tem imajo v Aziji, kjer je doma 60 odstotkov ljudi, le devet odstotkov vode. V Afriki živi 16 odsotkov ljudi, imajo pa toliko površinske vode kot Azija in tudi Latinska Amerika (8,6 odstotkov ljudi).

V zadnjih 30 letih je zaradi suš in človekovih dejavnosti izginilo 90.000 kvadratnih kilometrov jezer in rek. Kar 70 odstotkov teh izgub je omejenih na Kazahstan, Uzbekistan, Afganistan, Irak in Iran.

Po drugi strani je zaradi gradnje jezov in tudi zaradi podnebnih sprememb oziroma pospešenega taljenja ledu, nastalo za 185.000 kvadratnih kilometrov novih vodnih teles.