Pred mestno hišo v Ljubljani jutri prikaz porabe vode

Ob svetovnem dnevu voda, 22. marcu, komunalna podjetja pozivajo k varčevanju z vodo.

Objavljeno
21. marec 2016 14.59
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana − Na Točki.Zate. pred mestno hišo v Ljubljani se bodo jutri od 10. do 18. ure pridružili sporočilu slovenskih komunalnih podjetij, ki bodo prikazala, koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih uporabljamo vsak dan. Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Network vsak od nas porabi 5000 litrov vode na dan, kar je enako velikosti manjšega bazena. Pri tem največ vode porabimo s potrošnjo živil in dobrin.

Namen prikaza je opozoriti, da odgovorno ravnamo z vodo, če ravnamo kot odgovorni in razumni potrošniki in kupujemo le stvari, ki jih res potrebujemo, stvari, za katere potrebujemo manj vode, in lokalno pridelana živila. Prikaz je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva, ki je tudi pobudnica in koordinatorica pobude Skupaj za boljšo družbo. Vseslovenski akciji so se pridružili tudi v Kopru, Celju, Grosuplju, Domžalah, Velenju, Tržiču, na Vrhniki, v Slovenskih Konjicah, Kranju, Idriji in Rogaški Slatini.

Voda in delovna mesta

Tema letošnjega dneva voda v svetovnem merilu je »Voda in delovna mesta«. »Prav zato smo v marcu, mesecu odgovornega ravnanja z vodo, program dogodkov na Točki.Zate. zasnovali na način, da zainteresirana javnost naše delovanje, kot upravljavca vodovoda in kanalizacije, čim bolje spozna skozi predstavitve različnih strokovnih področij, na katerih delujemo. V četrtek, 24.  marca, vas ob 16.30 vabimo na predavanje z naslovom O kanalizaciji v Ljubljani − pogled vnaprej? Razložili vam bomo načrte nadgradnje kanalizacijskega omrežja v Ljubljani, ki bo sofinancirano z evropskim denarjem. Zaključujemo pa 31. marca ob isti uri s predavanjem z naslovom Vodni viri − naravno bogastvo Ljubljane,« sporočajo iz ljubljanskega Vodovoda - Kanalizacije.

Sem, kar pijem

Napovedujejo še vrsto dogodkov, s katerimi bodo v prihodnjih tednih in mesecih spodbujali k razmisleku o odgovornem ravnanju z vodo. Pripravljajo celodnevne aktivnosti spodbujanja pitja vode iz pipe, v okviru katerih si bodo mimoidoči čisto pitno vodo lahko natočili s pomočjo lastnih misli. Inovativna naprava, ki to omogoča, je zasnovana na nevrotehnologiji za merjenje možganske aktivnosti. Prvi dogodek, načrtovan ob svetovnem dnevu voda, je zaradi slabe vremenske napovedi preložen v april.

Točka.Zate. je sicer odprta vsak dan, v zimskem času med 10. in 18. uro, poleti pa bo odprta še dve uri dlje, torej do 20. ure. Celotni program Točke.Zate. je objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si in www.vo-ka.si ter pri informacijski točki.