Razlita nafta ogroža otočje Galapagos

Reševalne ekipe se trudijo, da bi odstranile posledice prevrnitve tovorne ladje s kontejnerji.
Fotografija: Uslužbenci galapagoškega naravnega parka se trudijo, da bi odstranili razlito nafto. FOTO: Park Galapagos /twitter
Odpri galerijo
Uslužbenci galapagoškega naravnega parka se trudijo, da bi odstranili razlito nafto. FOTO: Park Galapagos /twitter

Včeraj se je na otočju otočju Galapagos prevrnila tovorna ladja z zabojniki in v morje je izteklo kakšnih 2.300 litrov nafte. Sedaj se reševalne ekipe trudijo, da bi čimveč nafte odstranile in tako zavarovale to zelo občutljivo naravno okolje, poroča CNN. 

Galapagos je sicer območje naravne dediščine pod zaščito Unesca, na njem pa so zaradi izoliranosti nastali in se ohranjajo eni najbolj nenavadnih in znanstveno pomembnih ekosistemov na Zemlji. Na Galapagosu, ki je v Tihem oceanu od matičnega Ekvadorja oddaljen nekaj sto kilometrov, tako živijo edinstvene živalske vrste, ki jih je preučeval že Charles Darwin in na podlagi njih oblikoval svojo teorijo evolucije s pomočjo naravnega izbora. 

Izključno na Galapagosu živijo tudi morski legvani. FOTO: Pablo Cozzaglio/ Afp
Izključno na Galapagosu živijo tudi morski legvani. FOTO: Pablo Cozzaglio/ Afp

 

Ladja se je prevrnila


Včerajšnja nesreča se je zgodila ob otoku San Cristobal, ki je najbolj vzhodno od galapagoških otokov. Ob nalaganju zabojnikov na tovorno ladjo je velik zabojnik padel z dvigala na krov ladje in ta se je zaradi tega prevrnila. Posadka se je rešila s skokom v morje, iz ladijskih rezervoarjev pa je iztekla nafta, ki sedaj grozi z onesnaženjem obale. Na tem otoku živijo želve velikanke, morski levi in druge živali, okoljevarstveniki pa se bojijo, da bodo zaradi razlitja nafte ogrožene. Obalna straža pa je že sporočila, da bodo ukrepali v skladu z načrtom za takšne primere. 

Galapagoške želve velikanke so veljale za izumrle, a so jih znova opazili na otokih.FOTO: Rodrigo Buendia /Afp
Galapagoške želve velikanke so veljale za izumrle, a so jih znova opazili na otokih.FOTO: Rodrigo Buendia /Afp


Tudi sicer so varuhi okolja kritični do oblasti, ki po njihovem mnenju na otočje spuščajo preveliko število turistov in tudi s tem ogrožajo občutljivo naravno ravnovesje.

Preberite še:

Komentarji: