S sončno elektrarno bi pokrili porabo večine električnih naprav

S sončno elektrarno bi lahko gospodinjstva v lanskem letu proizvedla toliko električne energije, da bi z njo pokrila porabo skoraj večine svojih električnih naprav, ugotavlja Slovenski Eforum.

Objavljeno
15. januar 2015 10.41
tlo vojnik
STA, E.R.
STA, E.R.
Ljubljana -  S sončno elektrarno bi gospodinjstvo na območju Ljubljane pokrilo 92 odstotkov svojih potreb po električni energiji, v Portorožu pa 114 odstotkov.

Lani bi sončna elektrarna za potrebe povprečnega slovenskega gospodinjstva proizvedla med okoli 3600 kWh in 4500 kWh. Največji potencial za proizvajanje električne energije je bil lani pričakovano na Primorskem, najnižji pa na Dolenjskem.

S sončno elektrarno moči 4 kW bi štiričlansko slovensko gospodinjstvo lani v Lescah pokrilo 103 odstotke potreb, v Mariboru 94 odstotkov, v Murski Soboti 95 odstotkov, v Novi Gorici 96 odstotkov, v Novem mestu pa 90 odstotkov.

Če bi proizvedeno električno energijo preračunali v denarne prihranke, bi to pomenilo med 584 in 735 evrov manj za račune gospodinjstva, in sicer brez upoštevanja vračilne dobe vložka v sončno elektrarno.

Povprečno slovensko gospodinjstvo, ki porabi 140 litrov tople vode na dan, pa bi s solarnim termalnim sistemom lani na območju Ljubljane pokrilo 65 odstotkov svojih potreb po topli vodi in tako privarčevalo med 113 in 318 evrov.

Slovenski Eforum sicer v okviru evropskega projekta EnergizAIR 2 - Preklopi na sonce vsak dan objavlja podatke o tem, kolikšen delež potreb po električni energiji oz. topli vodi bi lahko v preteklem dnevu pokrilo povprečno slovensko gospodinjstvo, če bi imelo doma sončno elektrarno oz. solarni termalni sistem.