Sadež zdravja zastruplja južnotirolske otroke

Otroška igrišča v dolini Etch so zaradi intenzivnega sadjarstva močno onesnažena s pesticidi.

Objavljeno
23. november 2017 18.03
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek

Južna Tirolska je poleg turizma znana kot pomembna pridelovalka jabolk. Z nje prihaja vsako deseto jabolko, prodano v Evropi. Sadež velja za simbol zdravja, za otroke na Južnem Tirolskem pa je prej potencialni vir bolezni.

S pesticidi je onesnaženih štirideset odstotkov otroških igrišč na Južnem Tirolskem, je pokazala nedavno objavljena raziskava južnotirolske organizacije za ohranjanje narave in okolja ter nevladne organizacije PAN Europe. Na prisotnost aktivnih snovi v pesticidih je bilo testiranih 71 otroških igrišč v dolini Etsch, eni od številnih alpskih dolin v avtonomni italijanski pokrajini Bolzano. 29 vzorcev oziroma 40 odstotkov vseh je vsebovalo do štiri različne pesticide, kljub temu da so bila igrišča od sadovnjakov oddaljena več kot 50 metrov.


Vzorčenje otroških igrišč. Foto: PAN Europe

Škropljeni nasadi in vinogradi v neposredni bližini naselij

V večini primerov je bila koncentracija ostankov pesticidov v travi z igrišč višja od najvišjih izmerjenih koncentracij v solati, špinači in jagodah, ki so bile pregledane zaradi ostankov pesticidov v istem obdobju. Čeprav otroci ne jedo trave, ta podatek zbuja skrb, saj je stik s kožo ena glavnih poti izpostavljenosti pesticidom. Visoke koncentracije ostankov pesticidov nakazujejo tudi, da so prisotni tudi drugje v okolici prebivališč, na okrasnih in zelenjavnih vrtovih.

Dva najpogosteje najdena pesticida sta tudi zelo strupena za zdravje in okolje. Insekticid fosmet je v Nemčiji in Švici celo prepovedan, fungicid fluzinam pa je poleg toksičnosti pri vdihavanju strupen za vodno okolje in domnevno povzroča neplodnost, če mu je zarodek izpostavljen med nosečnostjo.

Sadjarstvo in vinogradništvo sta zelo pomembni gospodarski panogi pokrajine Bolzano. Večina pridelave je intenzivna z veliko porabo pesticidov, sadovnjaki in vinogradi pa so pogosto v neposredni bližini naselij, šol in bolnišnic, zaradi česar so pesticidom izpostavljeni vsi prebivalci.


Sadovnjaki in vinogradi obkrožajo naselja, zato marsikje ni mogoče zagotoviti varnostnega pasu. Foto: PAN Europe

Mals z referendumom prepovedal pesticide

Evropska direktiva o trajnostni rabi pesticidov od odločevalcev jasno zahteva, da ščitijo prebivalce pred škodljivimi učinki pesticidov, zlasti ranljive skupine, kot so dojenčki, otroci in nosečnice. Južnotirolski regionalni svetovalec za kmetijstvo je na nekaterih območjih že predpisal varovalne pasove, vendar rezultati študije kažejo, da ti niso učinkoviti, menijo v PAN Europe.

Projektni koordinator za pesticide pri tej nevladni organizaciji Martin Dermine je predlagal, naj vsa Južna Tirolska sledi zgledu mesta Mals v dolini Vinschgau, kjer so prebivalci na referendumu leta 2014 podprli popolno prepoved uporabe pesticidov. »Premik k trajnostnemu kmetijstvu bi bil poleg zaščite zdravja ljudi in okolja glavni adut, saj bi nadaljnja uporaba pesticidov na koncu lahko odvrnila tudi turiste.«