Sadje in zelenjavo? Da, prosim!

Ob malici imamo vsak drugi dan sveže sadje, vsak dan pa zelenjavo pri kosilu.

Objavljeno
10. marec 2017 19.22
*acr*JABOLKO
Mladi novinarji I. OŠ Žalec
Mladi novinarji I. OŠ Žalec

Zdravje in skrb za zdravje sta na I. osnovni šoli Žalec vrednoti, ki ju privzgajajo učencem tudi z vključenostjo v različne projekte in dejavnosti, ki poudarjajo zdrav življenjski slog. Ne samo, da smo vključeni v projekt Zdrava šola in Ekošola, za zdravje skrbimo tudi s shemo šolskega sadja. V ta projekt je naša šola vključena že od leta 2009.

Prek tega projekta nam v šoli omogočajo, da imamo ob malici vsak drugi dan sveže sadje, zelenjavo pa ob vsakem obroku kosila. Sadje in zelenjavo, ki jo učenci dobimo, je tako dodatek k šolskemu obroku, ki ga financira Evropski sklad. To pripomore k zmanjševanju telesne teže otrok, zdravemu načinu življenja in samostojnemu poseganju po svežem sadju v času pouka.

»Ker želimo projekt Shema šolskega sadja ozaveščati med učenci in učitelji, smo pripravili velik plakat, ki visi v jedilnici in nas opozarja na pomen uživanja zdravega sadja in zelenjave. Ob različnih dnevih dejavnostih pa sadje in zelenjavo - prednost imata integralno biološko in ekološko pridelano sadje in zelenjava - učencem ponudimo na degustacijskih mizah, ki jih opremimo s pojasnili o vrsti sadja ali zelenjave. Privzgajanje zdravega prehranjevanja celostno nadgradimo tudi z učnimi vsebinami,« je pojasnila pomočnica ravnateljice mag. Metoda Blagotinšek Turk, vodja tega projekta. »Želimo si, da bi učencem privzgojili potrebo po zdravem načinu življenja, ki se začne z zavedanjem pomena zdravega prehranjevanja.«

Sadje, ki ga dobimo v sklopu sheme šolskega sadja, mora biti pridelano na bližnjih kmetijah, nikakor ne sme priti iz tujine. Tako učenci uživamo samo sezonsko sadje in zelenjavo, ki uspevata pri nas in v naši bližnji okolici. Največkrat dobimo jabolka, hruške, jagode, grozdje, kivi, slive, češnje, kaki, marelice. Prepričani smo, da je marsikateri učenec ali učenka že poskusil kakšno sadje ali zelenjavo, ki ga sicer sploh ne želi. In namen je dosežen.

Kot pravi slovenski pregovor: Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Mi se tega zavedamo in se zelo trudimo, da jemo in živimo zdravo. Upamo, da se katera od spodbud dotakne tudi naših vrstnikov. Morda bo tudi zaradi nevsiljivih, a zelo privlačnih sadno-zelenjavnih ponudb kakšen učenec zamenjal nezdrav prigrizek za sočno jabolko. Vsak tak učenec prispeva k zmanjševanju debelosti med otroci, vsi skupaj pa smo bolj zdravi. Zato: Sadje in zelenjavo? Da, prosim.