Šarec naj za Mop najde trdo roko

Pismo okoljevarstvenikov: Zaradi Teša, Lafargea, Celjske kotline, Kemisa, Salonita, Magne ... je treba okoljski resor temeljito prevetriti
Fotografija: Uroš Macerl: "Vse, kar mora razumeti okoljski minister, je okolje."FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Uroš Macerl: "Vse, kar mora razumeti okoljski minister, je okolje."FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zagorje – Mandatar za sestavo vlade Marjan Šarec ima enkratno priložnost, da preseka slovenski okoljski gordijski vozel in okoljski resor po vrsti nesrečnih imenovanj zaupa osebi »z visoko stopnjo integritete in afinitete do okolja«, so danes v pismu, naslovljenem na Šarca, v imenu triindvajsetih okoljskih nevladnih organizacij in iniciativ zapisali v Umanoteri.
 
Takšne osebe na vodilnem položaju ministrstvo za okolje (Mop) že zelo dolgo ni imelo, še ugotavljajo podpisniki: »Pričakujemo, da jo boste imenovali vi.« Šarca so spomnili tudi na obljubo iz predvolilnega načrta o ničelni toleranci do okoljskih onesnaževalcev.
 
Marjan Šarec ne bo prvi predsednik vlade, ki so mu okoljevarstveniki naložili težko breme, bo pa prvi, ki jim bo – če jim bo – prisluhnil in mesto prvega na Mopu zaupal stranki, ki stavi na varovanje okolja kot na eno ključnih programskih prioritet in ki ima za to mesto tudi »kompetentnega in odločnega človeka«. Avtorji pisma o imenih ne govorijo, neuradno pa je znova slišati ime Dušana Pluta, ki ga je na mesto okoljskega ministra poskušalo ustoličiti že nekaj vlad, a je bilo »ljubezni« konec tisti hip, ko je postavil pogoje, pod katerimi je bil pripravljen voditi resor.



O tem, kakšen naj bo pravi okoljski minister, prvi mož zasavskega Eko kroga Uroš Macerla meni: »Vse, kar mora razumeti, je okolje, in pri sebi mora znati razčistiti, ali je res pripravljen za vsako ceno ščititi okolje in biti pri tem v nenehnem konfliktu z gospodarskim in kmetijskim resorjem ter resorjem za delo.«  


Okoljski resor so sistematično slabili


Šesti blok v Šaleški dolini, Lafarge v Zasavju, Celjska kotlina, Kemis na Vrhniki, Salonit na Primorskem, Ekosistemi na Dolenjskem, Magna na Štajerskem, uredbe o tleh, o hrupu, o varstvu okolja … niso le potencialne ekološke bombe. Nasprotno: okolju in zdravju ljudi so v preteklih letih že povzročile težko-, če ne celo nepopravljivo škodo in so dokaz »sistematičnega slabljenja okoljskega resorja in nedoslednega izvajanja predpisov«. Večina ministrov in ministric zadnjih nekaj let se obremenjevanja okolja po mnenju okoljevarstvenikov niti ni trudila zmanjšati. »Še več, sistematična razgradnja institucij in inštrumentov varstva okolja se je dogajala v številnih preteklih vladah, vključno z zadnjo,« opozarjajo okoljevarstveniki. V ta kontekst gredo tudi sporne  uredbe o tleh, o hrupu, o varstvu okolja in o zelenem naročanju …, rezultat pa je skoraj dvajset odprtih postopkov Evropske komisije proti naši državi zaradi kršitev prava EU.

Bo Dušan Plut tudi od Šarčeve vlade dobil ponudbo za prevzem okoljskega resorja? FOTO: Arhiv Delo
Bo Dušan Plut tudi od Šarčeve vlade dobil ponudbo za prevzem okoljskega resorja? FOTO: Arhiv Delo


»Model« popuščanja okoljskih politik zasebnim kapitalskim interesom med drugim tudi s sprejemanjem spornih predpisov je v Sloveniji kljub menjavi ministrov že nekaj časa stalnica. S tem v zvezi Macerl že leta opozarja tudi na odgovornost »drugega in tretjega nivoja uradnikov« na Mopu in Arsu ter v vrstah okoljskih inšpektorjev.
 
 

Komentarji: