Šest obsojenih na 30 dni zapora, med njimi 18-letni dijak

Po protestih: Od 18 prijetih ljudi so jih 6 obsodili na 30 dni zapora, tri pa na 48-urno priprtje - Evropska komisija poziva k mirnim protestom
Fotografija: A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Speaker of The House of Commons John Bercow (R) as he makes a statement in the House of Commons in London on March 18, 2019, on the ability of the Government to hold another meaningful vote on the government's Brexit deal. - Britain's government scrambled Monday to convince Brexit hardliners to give in at last and back Prime Minister Theresa May's EU divorce deal, though several opponents were refusing to blink. (Photo by Niklas HALLE'N / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
Odpri galerijo
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Speaker of The House of Commons John Bercow (R) as he makes a statement in the House of Commons in London on March 18, 2019, on the ability of the Government to hold another meaningful vote on the government's Brexit deal. - Britain's government scrambled Monday to convince Brexit hardliners to give in at last and back Prime Minister Theresa May's EU divorce deal, though several opponents were refusing to blink. (Photo by Niklas HALLE'N / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Med zavzetjem zgradbe televizije in protesti čez vikend je bilo v Beogradu prijetih 18 oseb. Danes jih niso izpustili, kot je zahtevala opozicija. Pred policijsko postajo so prišli dijaki filološke gimnazije. Zahtevali so, izpustijo iz zapora njihovega sošolca, ki so ga policisti ravno tako prijeli v televizijski zgradbi. Obsojen je na 30 dni zapora, zaradi česar najbrž ne bo mogel končati letnika, so včeraj opozorili sošolci. Zveza za Srbijo vidi izključnega krivca za to v predsedniku države Aleksandru Vučiću in ga poziva, da mladeniča takoj pomilosti.
 

Dijaki pred policijsko zgradbo


Od 18 prijetih oseb so enega takoj prepeljali na urgenco, zdravniško pomoč pa sta poiskala tudi dva policista. Šest privedenih je bilo po hitrem postopku obsojenih na 30 dni zapora, trije na 48-urno pridržanje, en na denarno kazen. To so uradni podatki, ki jih je predstavil notranji minister Srbije Nebojša Stefanović. Pozval je prebivalce, naj se vzdržijo vsakega nasilja in naj se tudi ne pustijo zapeljati v nasilje.
Najbolj odmeva zapor za dijaka, 18-letnega Miloša Dekića. Več sto dijakov filološke gimnazije je prišlo pred zgradbo policije s transparenti, naj njihovega sošolca takoj izpustijo in mu omogočijo nadaljnje šolanje. Po poročanju televizije N1 pa so drugi dijaki nosili tudi transparente z napisom, da je 30 dni premila kazen za vdor na televizijo. Napovedanih splošnih protestov ni bilo, namesto teh je Zveza za Srbijo organizirala tiskovno konferenco.
 

48 ur miru pred protestniki


Predstavnik Zveze za Srbijo Borko Stefanović je na tiskovni konferenci ocenil, da je izključni krivec za prijetje dijaka predsednik države Aleksander Vučić in je hkrati edini, ki lahko fanta takoj pomilosti. Če tega v 48 urah ne bo naredil, bo Zveza za Srbijo skupaj z organizatorji protestov #1 od 5 milijonov okrepila svoje aktivnosti, pripravljena pa je tudi ekipa odvetnikov. Napovedal je, da bodo ponovno obkolili predsedniško palačo in jo za dlje časa blokirali, še naprej bodo tudi protestirali po vsej Srbiji in izvedli še druge ukrepe. Poudaril je, da nočejo državljanske vojne, zato niso nasilni. Vučiću je očital, da se noče pogovarjati z njimi in ne z opozicijo, pač pa s tistimi, ki si jih sam izbere.
 

Pozivi k miru


Predsednik Vučić je dejal, da je pripravljen odpreti tematiko nacionalne televizije, a se bo izkazalo, da ni njegova stranka pripeljala na televizijo niti enega novinarja ali urednika.
Premierka Ana Brnabić je menila, da tisti, ki so v soboto izvedli kazniva dejanja, kot je bil nasilni vdor v televizijo z motorno žago, ne morejo biti izpuščeni.
Tiskovna predstavnica Evropske komisije, Slovenka Maja Kocijančič pa je v imenu EU dejala, da morajo biti protesti mirni.

Komentarji: