Severni Jadran se vse hitreje segreva

V stotih letih se je po podatkih italijanskega Inštituta morskih znanosti povprečno segrel za dobro stopinjo, v zadnjih 20 letih veliko pogosteje dosega ali presega temperaturo 28 stopinj Celzija.
Fotografija: Ob upoštevanju le podatkov iz časa med letoma 1946 in 2015 se je temperatura severnega Jadrana dvignila za 1,3 stopinje Celzija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Ob upoštevanju le podatkov iz časa med letoma 1946 in 2015 se je temperatura severnega Jadrana dvignila za 1,3 stopinje Celzija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Temperatura severnega Jadrana se je v dobrem stoletju v povprečju dvignila za 1,1 stopinje Celzija, je v mednarodni reviji Earth System Science Data objavil italijanski Inštitut morskih znanosti (ISMAR), ki deluje v okviru krovnega Nacionalnega sveta za znanost (CNR). Ugotovitev opirajo na zgodovino merjenja temperature morja v tržaškem pristanišču, ki poteka od leta 1899 in velja za eno najdaljših na območju Sredozemlja.

»Iz teh podatkov izhaja, da se povprečna temperatura severnega Jadrana dviguje s hitrostjo 1,1 stopinje Celzija v stotih letih,« je, kot je zapisala tiskovna agencija Ansa, izjavil Fabio Raicich z omenjenega inštituta.

»To velja ob upoštevanju zgodnejših podatkov. Če upoštevamo le podatke iz časa med letoma 1946 in 2015, pa se je temperatura dvignila za 1,3 stopinje Celzija. Ob tem je v zadnjih dvajsetih letih temperatura poleti veliko pogosteje dosegla ali presegla 28 stopinj Celzija kot v preteklosti,« je dodal.

»Imeti dolge in kolikor mogoče homogene časovne serije meritev je temeljno za razumevanje tega, kako je lahko razvoj podnebja v zadnjem obdobju vplival na lastnosti morja, v tem primeru temperature,« je dodal Renato R. Colucci z istega inštituta. 

Komentarji: