Siemens se je odločil za nični ogljični odtis

Do leta 2020 namerava kot prvo veliko industrijsko podjetje za polovico zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida, do leta 2030 pa jih hoče odpraviti.

Objavljeno
01. oktober 2015 16.13
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Naložba v podnebno nevtralnost bo po napovedih Siemensa stala sto milijonov evrov, vendar bodo prihranki energije zaradi večje učinkovitosti znašali kar 20 milijonov evrov na leto. V seštevku bo torej odločitev za podnebno nevtralnost Siemesu prinesla več, kot bi prinesel razvoj brez ukrepov za zmanjšanje emisij.

Siemens si prizadeva postati prvo veliko industrijsko podjetje na svetu, ki bo do leta 2030 doseglo nični ogljični odtis. Korporacija, ki zaposluje več kot 340.000 ljudi, posluje v več kot 200 državah in obratuje na skoraj 300 velikih proizvodnih lokacijah, načrtuje do leta 2020 za polovico zmanjšati svoje izpuste CO2, ki trenutno znašajo 2,2 milijona ton na leto. Za dosego teh ciljev bo v prihodnjih letih namenila približno sto milijonov evrov in tako zmanjšala energetski odtis svojih proizvodnih objektov.

Dobro za posel

Z naložbami v inovativne tehnologije (kot so sistemi za upravljanje z energijo, sistemi avtomatizacije stavb in proizvodnih procesov ter energetsko učinkoviti pogonski sistemi za industrijo) Siemens načrtuje zmanjšati svoje energetske stroške za 20 milijonov evrov na leto. »Zmanjševanje našega ogljičnega odtisa ni dobro le za korporativno državljanstvo, ampak tudi za posel,« je dejal predsednik in izvršni direktor korporacije Siemens Joe Kaeser.

Da bi svoje izpuste CO2 zmanjšal dolgoročno, bo Siemens uporabil še tri dodatne vzvode. Na svojih proizvodnih lokacijah in v pisarniških stavbah bo uporabil distribuirane energetske sisteme (združevanje energije sonca in vetra ter visoko učinkovitih plinskih turbin z inteligentnim upravljanjem energije, pametnimi omrežji in rešitvami za shranjevanje energije) in tako optimiziral stroške energije. V svoj globalni vozni park okoli 45.000 vozil, ki na leto proizvedejo 300.000 ton izpustov CO2, bo sistematično vključeval vozila z majhno količino izpustov in koncept eSiemens mobilnosti.

Začenja se danes

Program zmanjševanja izpustov CO2 bodo zagnali danes. V sklopu tega programa bo v 15 proizvodnih lokacij po vsem svetu z namenom izboljšanja njihove energetske učinkovitost Siemens v tem poslovnem letu vložil 40 milijonov evrov. Pri tem bo imel pomembno vlogo novi münchenski sedež Siemensa.