Sončne elektrarne bodo manj učinkovite

V petek in soboto bo žarkov dovolj za največ tri četrtine potreb.

Objavljeno
12. maj 2016 18.09
mpi-Dež
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Petek bo še povsod pomladno mrk, pravi napoved EnergizAIR, v soboto pa se bo na severovzhodu države zjasnilo, saj bo sončna elektrarna v Murski Soboti lahko zadovoljila že 90 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva po elektriki.

Danes bo največ elektrike proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Novem mestu, z 8,1 kilovatne ure (kWh) bo lahko pokrila 74 odstotkov potreb povprečnega štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-fouma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Druga bo elektrarna v Portorožu, ki bo proizvedla 7,1 kWh, dovolj za vse naprave, razen za velike gospodinjske aparate oziroma 65 odstotkov potreb. Sledila bo elektrarna v Murski Soboti s 6,9 kWh (63 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Mariboru s 6,7 kWh (61 odstotkov potreb), peta pa elektrarna v Ljubljani s 6,5 kWh oziroma 60 odstotkov potreb. Sončna elektrarna v Novi Gorici bo proizvedla 6,3 kWh, kar bo zadoščalo za 57 odstotkov potreb. Najmanj elektrike bo v žice spustila sončna elektrarna v Lescah, proizvedla bo le 4,5 kWh, s čimer bo pokrila 41 odstotkov potreb gospodinjstva oziroma napajala velike gospodinjske aparate in stanje pripravljenosti.

 

 

 

V soboto bo prvo mesto prevzela sončna elektrarna v Murski Soboti. Proizvedla bo 9,8 kWh (90 odstotkov potreb), s to elektriko bo gospodinjstvo lahko napajalo vse naprave, razen štedilnika in televizorja. Druga bo elektrarna v Mariboru s 7,7 kWh, kar bo dovolj za zapolnitev 71 odstotkov potreb. Razlike med drugimi sončnimi elektrarnami so majhne, v Novem mestu bo elektrarna proizvedla 7,1 kWh (65 odstotkov potreb), v Portorožu 7 kWh (64 odstotkov potreb), v Ljubljani 6,8 kWh (62 odstotkov potreb), v Novi Gorici pa 6,6 kWh (60 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo spet proizvedla elektrarna v Lescah, s 6,4 kWh bo pokrila 59 odstotkov potreb, kar pomeni, da bo elektrike zmanjkalo za velike in male gospodinjske aparate in računalnik.

Toplote spet manj

V vseh krajih bodo po šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji v petek in soboto lahko segreli le 80-litrski bojler vode, za 140- in 200-litrske bojlerje bo toplote povsod zmanjkalo. Vendar že segrevanje vode za umivanje prihrani 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov. Zmogljivosti za segrevanje 140-litrskega bojlerja vode se bodo v soboto približali le v Murski Soboti, zmanjkalo bo 20 odstotkov toplote.