Sončne elektrarne bodo spet bolj učinkovite

Danes elektrarna za gospodinjstvo, jutri elektrarna za dve gospodinjstvi.

Objavljeno
19. maj 2016 19.11
zore/institut
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – V preteklem tednu so sončne elektrarne po vsej Sloveniji v povprečju proizvedle dovolj elektrike za potrebe gospodinjstev, malo je zmanjkalo le v Novem mestu, presežek pa so imeli v Portorožu. Danes bo še podobno, že v soboto pa bo presežek povsod.

Danes bo največ elektrike proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Portorožu, s 14 kilovatnimi urami (kWh) bo pokrila potrebe povprečnega štiričlanskega gospodinjstva in imela še 29 odstotkov presežka. Po napovedi EnergizAIR bo druga elektrarna v Lescah s 13,7 kWh, kar bo zadoščalo za vse naprave gospodinjstva in dodaten hladilnik, zamrzovalnih in razsvetljavo (126 odstotkov potreb), tretje mesto pa si bosta delili elektrarni v Ljubljani in Novi Gorici s 12 kWh (110 odstotkov potreb). Povprečno gospodinjstvo pri nas po podatkih Slovenskega e-foruma porabi na dan 10,85 kWh. Peta bo elektrarna v Murski Soboti z 11,8 kWh (108 odstotkov potreb), šesto mesto pa si bosta spet razdelili elektrarni v Mariboru in Novem mestu z 10,8 kWh oziroma 99 odstotkov potreb. Pri tem bo elektrike zmanjkalo le za računalnik.

 

 

 

V soboto bodo vse sončne elektrarne v sedmih slovenskih krajih proizvedle več elektrike, kot je potrebuje poldrugo gospodinjstvo. Najbolj produktivna bo elektrarna v Portorožu, z 21,3 kWh bo pokrila 196 odstotkov potreb, kar pomeni vse naprave dveh gospodinjstev brez drugega štedilnika. Druga bo elektrarna v Ljubljani z 21,1 kWh (194 odstotkov potreb), tretja elektrarna v Lescah z 21 kWh (193 odstotkov potreb), četrta pa elektrarna v Novem mestu z 20,7 kWh (190 odstotkov potreb). Sledila bo elektrarna v Novi Gorici z 20,5 kWh (189 odstotkov potreb). Šesta bo elektrarna v Mariboru z 19,4 kWh (179 odstotkov potreb), najmanj elektrike pa bo proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti, 19 kWh bo zadoščalo za vse naprave dveh gospodinjstev, brez drugih velikih gospodinjskih aparatov, oziroma 174 odstotkov potreb.

Prihaja tudi toplota

Danes bo po šest kvadratnih metrov velikim sončnim kolektorjem še zmanjkalo toplote za segrevanje 200-litrskega bojlerja vode, brez težav pa bodo segreli 80 in tudi 140 litrov vode. V soboto pa bodo kolektorji povsod lahko segrevali tudi 200-litrski bojler vode, kar lahko na dan prihrani 1,5 litra olja, 1,4 kubičnega metra plina, 11,8 kWh elektrike ali 2,7 kilograma peletov.