Spremembe sistema so neizogibne

Slovenija je dobila posvetovalni odbor za prehod v krožno gospodarstvo, vodi ga Janez Potočnik.
Objavljeno
01. september 2016 18.04
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Platformo Circular Change (krožna sprememba) so ustanovili že spomladi, zdaj pa je dobila tudi petčlanski posvetovalni odbor. Njegov vodja Janez Potočnik pravi, da je Evropa ujeta v stare sisteme, na to pa pritiskajo spremenljive cene surovin, ki jih na celino večinoma uvažamo. Zato bodo preživeli prilagodljivi.

Platforma, ki je bila po zgledu Nizozemske ustanovljena za spodbujanje projektov krožne ekonomije v Sloveniji in regiji ter slovenska podjetja ter za povezovanje drugih deležnikov z dobrimi praksami doma in v tujini, deluje v okviru družbe Giacomelli media. »Posvetovalni odbor je od danes naše osrednje posvetovalno in usmerjevalno telo,« pravi Ladeja Godina Košir, izvršna direktorica platforme Circular Change (CC).

Posvetovalni odbor ima triletni mandat. Sestavlja ga pet članov, poleg predsedujočega Janeza Potočnika, nekdanjega evropskega komisarja za okolje in predlagatelja prvega svežnja ukrepov za prehod v krožno gospodarstvo v EU, so člani še Edi Kraus, generalni direktor AquafilSLO, podjetja, ki je v svetovnem merilu prvi in edini proizvajalec ekonajlona iz odpadnih materialov, Josephine Green, dolgoletna direktorica za inovativnost in družbene trende v Philipsu, zdaj pa svetovalka in zagovornica koncepta krožne kulture, Guido Braam, direktor Powered by Meaning in nekdanji prvi mož kooperative Circle Economy, ki je na Nizozemskem sprožila veliko projektov krožnega gospodarstva ter Nizozemsko znotraj EU postavila v središče in za zgled uspešnih projektov krožnega gospodarstva, ter Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja medresorske delovne skupne Partnerstvo za zeleno gospodarstvo.

Oklepanje starega

Potočnik je poudaril, da so »ključni razlogi za prehod v model krožnega gospodarstva jasni. Po eni strani smo ujeti v stare tradicionalne načine delovanja, sisteme, modele, finančne strukture, ki ne dajejo odgovora na izzive prihodnosti. Po drugi strani pa se zaradi rasti potrošnje zvišujejo cene surovin. Celotna Evropa pa je odvisna od uvoza surovin.«

Dodal je, da bi bilo iluzorno pričakovati, da bodo vsi takoj za prehod v nov ekonomski model. »Nekateri bodo še naprej sledili predvsem optimizaciji sedanjih modelov. Vendar je zelo verjetno, da bodo dolgoročno težko obstali na trgu. Sprememba iz linearnega v krožni sistem se bo namreč neizogibno zgodila. Na te spremembe je zato veliko bolje biti dobro pripravljen.«

Prvi jesenski dogodek bo v sredo, 14. septembra – tako imenovani Open Circle. Namenjen je spoznavanju podjetij in posameznikov, ki jih zanimajo principi in modeli krožnega gospodarstva.