Sredozemlje se mora prilagoditi

V Maroku so že pred 50 leti začeli graditi jezove za zadrževanje vode.

Objavljeno
10. november 2016 18.58
Omar Chafki,maroška meteorološka organizacija,Ljubljana Slovenija 09.11.2016 [Portret]
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – Omar Chafki je namestnik direktorja maroške direkcije za meteorologijo, predstavil pa je meteorološko podporo maroškim kmetovalcem. V pogovorih so njegovi kolegi izrazili presenečenje, da ima Maroko še natančnejšo meteorološko karto kot Francija.

Drugi maroški meteorolog Omar Chafki združuje dvoje. Prihaja namreč iz ene bolj podnebno ogroženih držav na svetu, ki je pravi kraj tudi za 22. podnebno konferenco. Več držav namreč poziva k učinkovitejšemu ukrepanju proti podnebnim spremembam, v Maroku pa bo glas vse Afrike zahteval tudi več denarne pomoči.

Maroko je na območju, kjer so napovedane najhujše sušne razmere. Kako se borite s tem?

Smo del Sredozemlja, ki ga bodo podnebne spremembe najbolj prizadele. V 60. letih prejšnjega stoletja je Maroko začel projekt velikih jezov, da bi zadržali vodo in tudi preprečili poplave. V začetku novega tisočletja imamo 139 jezov, od tega jih je 13 večjih virov vode. Poleg tega smo se začeli prilagajati na suše. Kmetovalcem smo svetovali, naj začnejo vodo uporabljati drugače.

Kako?

Prej so kmetje zalivali polja, ne da bi vedeli, koliko vode potrebujejo rastline. Zdaj lahko z meteorološkimi podatki svetujemo kmetom, da uporabijo le toliko vode, kot je potrebno. Poleg tega so prej uporabljali tradicionalno namakanje s škropilniki, danes uporabljajo kapljično namakanje. To dejansko zmanjša porabo vode in omogoča namakanje v pravem času. Kmetom dajemo tudi opremo.

Katere so vaše najpomembnejše poljščine?

Žita, imamo pa tudi nasade sadnih dreves, ki jih namakamo. Od leta 2010 imamo zelen maroški načrt, v katerem kmetje zamenjajo poljščine, ki zahtevajo več vode, s takimi, ki zahtevajo manj vode. Take poljščine dosežejo tudi višjo ceno.

Ste samozadostni ali morate uvažati hrano?

V normalnih letih smo samozadostni, lani pa je bilo zelo sušno leto in smo morali žito uvoziti.

Čedalje manj je normalnih let.

Drži, zato moramo namakati več polj, uporabiti nove tehnologije, ki denimo zaznavajo vlažnost tal. Uporabiti moramo tudi nove rastline. Imamo torej več možnosti za prilagajanje na novo podnebje.

Imate tudi težave s puščavami?

Imamo težave s širjenjem puščav. To poskušamo preprečiti s sajenjem dreves. Menim, da je to pomembno in tudi deluje.

Kaj pomeni za Maroko, da gosti podnebno konferenco?

Maroko je v Sredozemlju, ki ga bodo podnebne spremembe najbolj prizadele. Zato je Maroko pravi kraj za podnebno konferenco, da se po političnem dogovoru v Parizu začnejo tudi ukrepi. Poleg tega Maroko predstavlja celotno Afriko. Postati mora jasno, da potrebujemo znanje in tehnologije za prilagajanje, pa tudi za boj proti podnebnim spremembam.