Trump o poročilu o podnebnih spremembah: Ne verjamem mu

Ameriški predsednik podnebnega poročila niti ni prebral v celoti. 
Fotografija: Donald Trump ne verjamem v podnebne spremembe. FOTO: Jim Watson/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump ne verjamem v podnebne spremembe. FOTO: Jim Watson/AFP

Ameriški predsednik Donald Trump ne verjame lastni vladi glede ugotovitev o podnebnih spremembah, ki pravijo, da bo ameriško gospodarstvo utrpelo veliko škode zaradi segrevanja ozračja. Poročilo so po tihem objavili na črni petek, da bi vzbudilo čim manj pozornosti. Hkrati so objavili še eno interno okoljsko poročilo s še več slabimi novicami o izpustih na naftnih vrtinah po ZDA. 

»Videl sem ga, nekaj sem ga prebral. V redu je. Ne verjamem mu,« je izjavil v ponedeljek pred Belo hišo. 

V poročilu ugotavljajo, da bodo podnebne spremembe ZDA stale več sto milijard dolarjev na leto in da bodo močno načele zdravje ljudi. Znanstveniki po vsem svetu se strinjajo, da smo za spreminjanje podnebja krivi predvsem ljudje s svojimi dejanji, a kljub temu ostaja veliko skeptikov. Med njimi so tudi v aktualni ameriški administraciji, ki tako še vedno stavi na izkoriščanje fosilnih goriv. 

Trump je novinarjem priznal, da je prebral le del poročila. Hitro je krivdo začel valiti na druge države, češ, te morajo sprejeti ukrepe za zmanjšanje toplogrednih izpustov. »Zdaj smo najčistejši, kar je zame zelo pomembno. Ampak če smo mi čisti in drugi niso, to ni dobro. Želim čist zrak, čisto vodo, zelo pomembno,« je v svojem slogu predaval Trump. 

V Beli hiši so nemudoma želeli nekoliko omiliti vsebino poročila, saj so opozorili, da omenja samo najhujše scenarije, čeprav raziskuje razlike učinkov podnebnih sprememb po različnih faktorjih.

Četrto poročilo ocenjuje škodo v različnih sektorjih ameriškega gospodarstva. »Z rastjo emisij bodo letne izgube v posameznih sektorjih dosegle sto milijard dolarjev do konca stoletja, kar je več od višine bruto domačega proizvoda v številnih ameriških zveznih državah,« so zapisali. Trpele bodo vse veje gospodarstva, ki so odvisne od podnebja, torej od kmetijstva in ribištva do turizma. ZDA bodo utrpele dodatno škodo zaradi pritiska drugih držav skozi uvozne in izvozne cene. 

Znano je, da je Trump skeptičen do podnebnih sprememb. Večkrat je že povedal, da ne verjame, da je kriv človek, znanstvenike je označil, da so politično motivirani, ko govorijo o tej problematiki. Napovedal je tudi umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma. 

Komentarji: