Tudi tuši na plažah bodo presahnili

Zaradi ogrožene oskrbe z vodo bodo vse štiri istrske občine jutri uvedle posebne varčevalne ukrepe.
Fotografija: Obisk se s suhimi toplimi dnevi povečuje, s tem pa tudi poraba vode. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Obisk se s suhimi toplimi dnevi povečuje, s tem pa tudi poraba vode. FOTO: Jure Eržen/Delo

Jutri bodo v vseh štirih občinah slovenske Istre začeli veljati posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode, ki jih bodo do preklica izvajala občinska komunalna podjetja. Odločitev so soglasno sprejeli župani vseh štirih občin skupaj z Rižanskim vodovodom Koper, in sicer z namenom ohraniti zmerno porabo vode. Tako bi se tudi v primeru onesnaženja vodnega vira izognili morebitnim redukcijam oziroma občasnim prekinitvam dobave vode.

Po podatkih Rižanskega vodovoda je trenutna poraba vode glede na omejene razpoložljive količine pitne vode zmerna in obvladljiva. »Se pa moramo zavedati, da smo tik pred vrhuncem poletne turistične sezone, ko se poraba vode, predvsem zaradi večjega obiska, praviloma poveča. Prav tako vremenoslovci za naslednje dni napovedujejo povišanje temperatur in suho vreme, kar dodatno vpliva na povečanje porabe vode,« ugotavljajo župani.

Občinska komunalna podjetja Marjetica Koper, Komunala Izola in Okolje Piran bodo bolj racionalno porabljala vodo za izvajanje svoje dejavnosti. Zalivanje zelenic in drugih površin bo omejeno na enkrat do največ dvakrat na teden, kjer bo mogoče, bodo za zalivanje uporabili alternativne vodne vire. Prav tako bo omejeno čiščenje ulic, cest in drugih javnih površin, za kar bodo podjetja uporabljala izključno alternativne vodne vire.

Na javnih kopališčih in drugih površinah, ki jih upravljajo občinska komunalna podjetja, bo do nadaljnjega onemogočeno prhanje, k temu bodo pozvali tudi upravljavce drugih kopališč na tem območju. Ukrepi bodo veljali bodo do preklica.

Na javnih kopališčih bodo ustavili dobavo vode za prhe. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na javnih kopališčih bodo ustavili dobavo vode za prhe. FOTO: Jure Eržen/Delo


Poziv tudi za občane in goste


Župani ob tem pozivajo uporabnike naj pitno vodo uporabljajo le za najnujnejše namene, ki so osnova za življenje in delo. Tako je treba omejiti zalivanje vrtov in zelenic, namakanje kmetijskih ali drugih površin, opustiti pranje cest, ulic, dvorišč in avtomobilov, ki je velik porabnik vode. Poleg tega je smotrno povečati nadzor na notranjem vodovodnem omrežju in preprečiti nekontrolirane izlive, upravljavca (Rižanski vodovod) pa redno obveščati o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu.

Župani znova poudarjajo, da se bodo v slovenski Istri lahko le z zmerno porabo vode tudi v primeru onesnaženja vodnega vira izognili nepotrebnim redukcijam. V nasprotnem primeru bodo občine morale uvesti bolj restriktivne ukrepe, ki predvidevajo prepoved uporabe pitne vode za določene namene.
 

Voda je in bo ostala pitna


Župani še poudarjajo, da razpoložljive količine vode trenutno zadostujejo za oskrbo s pitno vodo in uporabnike prosijo, naj ne delajo nepotrebnih zalog. Voda, ki priteče iz pip, je in bo ostala pitna.

Rezultati doslej preiskanih vzorcev vode iz izvira in rižanske podtalnice na prisotnost mineralnih olj ne kažejo onesnaženja.
Agencija za okolje je poleg že vzpostavljenega monitoringa v začetku tedna začela izvajati dodatne meritve na štirih opazovalnih vrtinah. Rižanski vodovod Koper pa glede na dogajanje in nove izsledke ves čas ažurno prilagaja vzorčenje in analizo vode na izviru Rižane in na črpališču Podračje na vodnjaku R-13.

Preberite še:

Komentarji: