V Avstraliji nov temperaturni rekord 

Meteorologi so izmerili rekordno povprečno temperaturo. 

Objavljeno
18. december 2019 07.25
Posodobljeno
18. december 2019 09.54
​Vročinski val je še en opozorilni alarm glede globalnega segrevanja v Avstraliji. FOTO: Saeed Khan/Afp
P. V.
P. V.
Celino na južni polobli je zajel vročinski val, zaradi katerega so širom po državi razglasili izredne razmere. Na zahodu Avstralije so rekordne temperature izmerili že zadnji konec tedna, ta teden pa tudi na vzhodnih območjih. 

Kot piše BBC, so meteorologi v torek izmerili rekordno povprečno temperaturo 40,9 stopinje Celzija. Doslej so najvišjo povprečno temperaturo izmerili 7. januarja 2013, ko se je živo srebro v povprečju povzpelo do 40,3 stopinje Celzija. image
Rekordno povprečno temperaturo so izmerili v času, ko širom po Avstraliji divjajo številni požari. FOTO: Rob Griffith/AFP


Vremenoslovci sicer ocenjujejo, da se bodo temperature do konca tedna še dvigale, kar bi lahko pomenilo nov rekord. Absolutne temperature v južnem delu Avstralije so januarja letos sicer presegle 49 stopinj Celzija ter s tem postavile tudi nov lokalni rekord.  »Temperatura se bo danes samo še višala,« je opozorila vremenoslovska Diana Eadie. Po podatkih avstralske agencije za meteorologijo bodo temperature med osem in 16 stopinj nad povprečjem.

Zaradi dolgega sušnega obdobja se Avstralija zadnje štiri mesece bori s številnimi požari, ki so od septembra uničili več kot 700 domov, življenje pa je doslej izgubilo že šest ljudi. Vsaj tri milijone hektarov površin je povsem pogorelih, v prihajajočih dnevih pa pričakujejo še poslabšanje. Sydney je že teden dni zavit v gost dim, gasilci pa so zaradi vetra in sušnih razmer tako rekoč nemočni.

​Vročinski val je še en opozorilni alarm glede globalnega segrevanja v Avstraliji, kjer so se letošnji gozdni požari zaradi zgodnjega poletja pojavili precej prej. Premier Scott Morrison, ki je ves čas zanikal, da bi bili požari lahko posledica podnebnih sprememb, je prejšnji teden v izjavi za javnost prvič poudaril, da bi podnebne spremembe lahko predstavljale del vzroka za vročinsko katastrofo. Kljub temu ni napovedal nadaljnjih ukrepov, ki bi izboljšali razmere.

image
Vremenoslovci sicer ocenjujejo, da se bodo temperature do konca tedna še dvigale. FOTO: Peter Parks/AFP