V Moravčah začudeni nad nadzorom inšpektorjev

Inšpektorji v Termitu sedem let niso ugotovili nobene nepravilnosti, julija letos pa so mu prepovedali predelavo odpadkov.
Fotografija: Inšpektorji so v Trbovljah prepovedali odlaganje pepela, ker se praši. V Moravčah prahu niso videli. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Inšpektorji so v Trbovljah prepovedali odlaganje pepela, ker se praši. V Moravčah prahu niso videli. FOTO: Marko Feist

Ljubljana - Nadzor nad delom treh inšpektorjev, ki so nadzirali delovanje Termita od 2012, ni pokazal nepravilnosti, so sporočili z inšpektorata za okolje in prostor. Vsi pridobljeni podatki so kazali, da Termit posluje po okoljevarstvenem dovoljenju. Do letos, ko je nova analiza pokazala onesnaženje.

Župan Moravč Milan Balažic zato sprašuje ministra za okolje in prostor Simona Zajca, ki je odredil nadzor nad delom inšpektorjev, »kako je mogoče, da so inšpektorji med letoma 2012 in 2019 lahko ugotavljali, da je na deponiji Termita vse v najlepšem redu, potem pa julija 2019 nenadoma čez noč ugotovili, da je vse narobe in da so znatno presežene kritične vrednosti za arzen, baker kadmij, krom, nikelj, svinec, cink, fluoride in drugo«?

»Ignoranca inšpektorjev na območju sporne deponije v Moravčah se je pokazala že v postopku predelave elektrofiltrskega pepela iz TE-TOL. Pristojni inšpektor je nedavno v Trbovljah nemudoma odredil zaustavitev predelave pepela, ko je ugotovil, da ta ni pokrit, da se praši v okolje in da ni pod nadstrešnico. V dokaznem gradivu hranimo tudi fotografije in video posnetke, ki nazorno prikazujejo napačno predelavo, odlaganje in skladiščenje pepela. V primeru Termita so inšpektorji vedno pregledovali samo dokumentacijo, medtem ko si nikoli niso umazali čevljev z moravškim blatom,« pa pravijo v Ljudski iniciativi Moravče.


Nič ni kazalo na onesnaženje


Delo treh inšpektorjev je preverila tričlanska komisija. Ta je pri pregledu inšpekcijskih zapisnikov ugotovila, da v nobenem primeru ni šlo za to, da inšpektor ne bi ukrepal v skladu z zakonom o varstvu okolja, so zapisali na inšpektoratu. »Rezultati monitoringov, ki so jih za Termit opravljale pooblaščene institucije, in drugi dokumenti, ki jih je inšpektor preverjal v Termitu, so izkazovali, da Termit deluje v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem, zato inšpektorjem niso dajali podlage za inšpekcijsko ukrepanje,« so dodali v inšpektoratu.

Kot primer so so navedli poročilo o hidrogeoloških in kemijskih preiskavah podzemne vode na območju Drtije iz septembra 2018, ki ga je izdelal IRGO, Inštitut za rudarstvo, geotehnologijo in okolje. Poročilo pravi, da je glede na rezultate kemijskih analiz stanje podzemne vode dobro, vrednosti indikativnih parametrov so pod mejo detekcije, vrednosti drugih parametrov pa pod mejo, določeno s pravilnikom o pitni vodi.


Sodelovanja ni


»Na zadnjem sestanku z ministrom Zajcem na dan razgrnitve rezultatov raziskave Arso smo se dogovorili, da bomo aktivno vključeni v postopek ugotavljanja vseh izvedenih aktivnosti pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja. Njihova obljuba o sodelovanju do danes ni bila izpolnjena,« še očitajo v Ljudski iniciativi Moravče.

Komentarji: