V Novem mestu danes največ, jutri najmanj elektrike

V soboto ne bo elektrike za vse naprave, kolektorji pa bodo ogreli dovolj vode.

Objavljeno
16. februar 2017 16.38
tlo vojnik
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana – Najbolj bodo danes delale sončne elektrarne na Dolenjskem. Najmanj pa bodo od sonca imeli na Gorenjskem. Jutri bo slika drugačna.

V Novem mestu bo po napovedih EnergizAir štirikilovatna sončna elektrarna proizvedla 12 kilovatnih ur (kWh) elektrike, kar bo zadostovalo za vse naprave povprečnega gospodinjstva ter štedilnik in pralni stroj. V Portorožu bo za odstotek premalo za vse naprave povprečnega gospodinjstva, zmanjkalo bo za računalnik. Sončna elektrarna pa bo proizvedla 10,8 kWh elektrike.

Z 10,6 kWh sledijo sončne elektrarne v Mariboru in Murski Soboti. Zadovoljenih bo 97 odstotkov vseh potreb povprečnega štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. V Novi Gorici bo 8,7 kWh elektrike dovolj za vse naprave povprečnega gospodinjstva, razen hladilnika, zamrzovalnika in štedilnika. V Lescah pa bo osem kWh premalo za velike gospodinjske aparate.

Jutri bo slika drugačna. Najmanj sonca bo v Novem mestu, kjer bo pokritih le 27 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. Elektrike bo tako dovolj le za hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo. V Ljubljani in Mariboru bo 5,5 kWh zadostovalo za velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in stanje pripravljenosti. Pokrita bo polovica potreb gospodinjstva.

Nekoliko bolje bo v Murski Soboti, kjer bo štirikilovatna sončna elektrarna proizvedla 6,5 kWh elektrike, kar bo pokrilo 59 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva in poganjalo vse naprave povprečnega gospodinjstva, razen velikih in malih gospodinjskih aparatov ter računalnika.

Nova Gorica in Lesce bodo v soboto bolje obsijane. Po napovedih bo sonca dovolj za 77 oziroma 78 odstotkov potreb gospodinjstva. Najbolj zadovoljni bodo lastniki sončnih elektrarn v Portorožu. Te bodo pokrile 86 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. Elektrike bo premalo le za stanje pripravljenosti in hladilnik.

Šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji pa bodo danes zmogli segreti 140- in 80-litrski bojler vode, jutri le 80-litrskega.