V parku divji lovci v enem letu niso ubili niti enega slona

V Afriki je manj kot pol milijona slonov.
Fotografija: Se vendarle obetajo lepši časi za populacijo afriških slonov? FOTO: AFP
Odpri galerijo
Se vendarle obetajo lepši časi za populacijo afriških slonov? FOTO: AFP

Dobra novica: v enem največjih afriških parkov divji lovci v enem letu niso ubili niti enega slona. Strokovnjaki ocenjujejo to, kot izjemno novico, saj je bilo v na območju parka Niassa, velikem kot Švica, v zadnjih letih ubitih na tisoče živali, navaja AP.

Pozitivna statistika v rezervatu na severu Mozambika je posledica strogih ukrepov, ko lahko policija ukrepa zelo hitro, veliko več je tudi čuvajev, park pa nadzorujejo tudi s preleti letal, navaja newyorško okoljevarstveno društvo Wildlife Conservation Society, ki z vlado in drugimi partnerji upravlja s parkom. A še več let bo moralo miniti, da se bo tamkajšnja populacija slonov opomogla. Agresivni divji lov je namreč v nekaj letih zdesetkal populacijo, in sicer s 12.000 na 3600 slonov, kolikor so jih našteli leta 2016.

Nazadnje so ubitega slona v parku našli 17. maja lani, je povedal James Bampton, vodja društva. Po njegovih besedah je ključna politična volja in mozambiški predsednik in vlada se močno borita, da bi izkoreninili divji lov. Bampton je dodal, da je zagotovo faktor k zmanjšanju divjega lova to, da je živali že tako malo. 

Povedal je, da so policijske ekipe bolj opremljene in da policija izjemno hitro odreagira in že v 72 urah privede odkrite osumljence pred sodnika. Že nelegalno posedovanje orožja zdaj velja za poskus divjega lova, za kar je zagrožena zaporna kazen do 16 let.

Tudi sicer v Afriki opažajo upadanje divjega lova, potem ko je to vrh doseglo leta 2011. A strokovnjaki opozarjajo, da letne izgube presegajo stopnjo rodnosti in da človek vse bolj vdira tudi v življenjski prostor slonov. Po ocenah v zadnjih letih je v Afriki okoli 415.000 slonov, medtem ko jih je bilo leta 1900 nekaj milijonov.

Komentarji: