V petek novi globalni podnebni protesti, tudi v Sloveniji

V Sloveniji bodo protesti potekali v 13 mestih, mladim se bodo pridružili člani delavskih sindikatov, zveze upokojencev, zaposleni v podjetjih in več organizacij.
Fotografija: Podnebnega protesta marca se je udeležilo 12.000 mladih. Za jutrišnji protest v gibanju Mladi za podnebno pravičnost napovedujejo še večjo udeležbo. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Podnebnega protesta marca se je udeležilo 12.000 mladih. Za jutrišnji protest v gibanju Mladi za podnebno pravičnost napovedujejo še večjo udeležbo. FOTO: Jure Eržen

Podnebnega protesta marca se je udeležilo 12.000 mladih. Za jutrišnji protest v gibanju Mladi za podnebno pravičnost napovedujejo še večjo udeležbo. FOTO: Jure Eržen
Podnebnega protesta marca se je udeležilo 12.000 mladih. Za jutrišnji protest v gibanju Mladi za podnebno pravičnost napovedujejo še večjo udeležbo. FOTO: Jure Eržen
Po vsem svetu bodo v petek znova potekali množični podnebni protesti. Demonstracije med drugim pripravljajo na Novi Zelandiji, v Indiji, Španiji, Italiji, na Švedskem, v Nemčiji, Čilu, Argentini in Kanadi. Tokrat bo protestniški val zajel tudi Slovenijo, kjer shode v 13 krajih, tudi Ljubljani, pripravljajo Mladi za podnebno pravičnost, poroča STA

»Politika še vedno ne šteka, da ni planeta B!« so v pozivu na proteste na spletnem družbenem omrežju facebook zapisali Mladi za podnebno pravičnost. Podnebni štrajki bodo v petek ob 11.55 potekali v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi in Stari Gorici, Velenju, Brežicah, Krškem, Celju, Ptuju, Ormožu, Ljutomeru, Kopru in Ilirski Bistrici.

»Zahtevali bomo, da odločevalci prepoznajo in rešujejo podnebne spremembe kot krizo globalnih razsežnosti ter da začnejo sprejemati ukrepe, ki bodo nam vsem zagotovili varno in pravično prihodnost,« so zapisali. Konkretneje so med zahteve umestili reševanje podnebnih sprememb kot krizo globalnih razsežnosti, pravičen prehod na nizkoogljične vire energije in dostopen javni potniški promet, dostopna in energetsko učinkovita najemna stanovanja, štiridnevni delovni teden, državno zajamčena zelena delovna mesta ter prehod v sonaravno kmetijstvo in varovanje narave.

Preberite 10 zahtev Mladih za podnebno pravičnost

»Zopet nam je uspelo aktivirati vso Slovenijo, kar kaže na to, da se ljudje čedalje bolj zavedamo resnosti podnebne krize in njenih posledic, ki bodo precej hujše, če odločneje ne ukrepamo že sedaj,« so dodali v gibanju v sporočilu za javnost.

Protestniki bodo pred vlado in ministrstvom za infrastrukturo ponovili deset zahtev. FOTO: Uroš Hočevar
Protestniki bodo pred vlado in ministrstvom za infrastrukturo ponovili deset zahtev. FOTO: Uroš Hočevar


Vse kaže, da bo znova najbolj množičen protest v Ljubljani, kjer je prek Facebooka svojo udeležbo napovedalo več kot 1100 ljudi. Drugod bodo shodi predvidoma manj množični; v Mariboru denimo je na spletnem družbenem omrežju prihod potrdilo 130 oseb, v Ljutomeru več kot 80, v Novi Gorici in v Kopru po okoli 70, v Brežicah 50, v preostalih krajih pa so številke manjše.

Mladi iz Slovenije na podnebne štrajke vabijo tako svoje vrstnike kot tudi starejše. »Če si v šoli, s sošolkami in profesorji, pozovi ravnateljico za opravičeno udeležbo, v nasprotnem primeru pridi neopravičeno - kaj je par neopravičenih ur proti uničenemu planetu?« so zapisali. Tistim, ki so v službi, pa svetujejo, naj pozovejo nadrejenega, da kolektivu omogoči udeležbo, sicer pa naj si vzamejo prost dan preko dopusta ali krvodajalske akcije, ali pa se protestu pridružijo v času kosila.

Marca se je pod okriljem gibanja Mladi za podnebno pravičnost na ulice slovenskih mest podalo več kot 12.000 ljudi.

Medtem se bodo na pobudo mednarodnega gibanja Petki za prihodnost tako kot prejšnji teden tudi ta petek podnebne demonstracije odvile po vsem svetu, od Azije in Evrope do obeh Amerik. Z njimi se bo zaključil t. i. teden za prihodnost, ki je pospremil zasedanje generalne skupščine ZN in veliki podnebni vrh ZN v New Yorku.

Gibanje Petki za prihodnost je navdihnila mlada švedska aktivistka Greta Thunberg, ki je avgusta lani sama začela z vsakotedenskimi protesti pred švedskim parlamentom. Prejšnji teden je korakala na čelu shoda v New Yorku, ki se ga je udeležilo več sto tisoč ljudi. Skupno so po vsem svetu protestirali štirje milijoni.

»Prejšnji petek je za podnebje demonstriralo več kot štiri milijone ljudi. Ta petek ponovimo! Zaenkrat v tednu za prihodnost 170 držav in 6283 dogodkov,« je danes zapisala Thunbergova na spletnem družbenem omrežju Twitter.

V New Yorku je v ponedeljek na podnebnem vrhu ZN več kot 60 držav izrazilo namero doseganja ogljične nevtralnosti do leta 2050. Podnebna kriza je tekma, ki jo izgubljamo, a jo lahko še zmagamo, je poudaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Komentarji: