V soboto energije za skoraj dve gospodinjstvi

Že pretekli teden je pol sončnih elektrarn zapolnilo vse potrebe, danes in jutri bo še bolje.

Objavljeno
05. maj 2016 17.45
mpi/
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Sončna svetloba bo danes in jutri brez ovir prihajala do slovenskih sončnih elektrarn, kaže napoved EnergizAIR. Vsakokrat bo zadovoljila potrebe skoraj dveh gospodinjstev, zlasti če bodo njihovi člani konec tedna izrabili za sprostitev na prostem.

V muhastem poprazničnem tednu je proizvodnja štirikilovatnih sončnih elektrarn zadoščala za potrebe gospodinjstev v Lescah, Ljubljani, Novi Gorici in v Portorožu. Danes bodo sončne elektrarna povsod lahko napajale vse naprave vsaj poldrugega povprečnega slovenskega štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kilovatne ure (kWh) elektrike. Največ elektrike bosta proizvedli elektrarni v Lescah in Novi Gorici, obe po 19,1 kWh, kar bo zadoščalo za 176 odstotkov potreb oziroma vse naprave dveh gospodinjstev, pri čemer bo zmanjkalo elektrike za druge velike gospodinjske aparate. Tretja bo elektrarna v Portorožu, s proizvodnjo 18,9 kWh bo pokrila 174 odstotkov potreb. Sončna elektrarna v Murski Soboti bo proizvedla 17,8 kWh, kar bo dovolj za 164 odstotkov potreb gospodinjstva. Peta bo elektrarna v Ljubljani s 17,6 kWh (162 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Mariboru s 17,3 kWh (159 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. S 15,9 kWh bo napajala vse naprave gospodinjstva, zraven pa še velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in računalnik (146 odstotkov potreb).

 V soboto bo sončne svetlobe še malo več. Največ elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu, kar 20,2 kWh, to bo zadoščalo za 185 odstotkov potreb gospodinjstva oziroma za vse naprave dveh gospodinjstev, le brez razsvetljave in stanja pripravljenosti. Druga bo elektrarna v Mariboru s 18,3 kWh (168 odstotkov potreb), tretje mesto si bosta razdelili elektrarni v Ljubljani in Murski Soboti s po 18,1 kWh (167 odstotkov potreb), peta pa bo elektrarna v Portorožu s 18 kWh (165 odstotkov potreb). Sončna elektrarna v Novi Gorici bo proizvedla 17,7 kWh elektrike (163 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla elektrarna v Lescah, s 16,2 kWh bo pokrila 149 odstotkov potreb gospodinjstva.

Toplo bo

Po šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji bodo povsod in oba dneva lahko segreli 80-, 140- in 200-litrske bojlerje vode. To pa že pomeni prihranek 1,5 litra kurilnega olja, 1,4 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov.