V truplu kita 22 kilogramov plastike

Nov primer smrti kita, ki je domnevno poginil zaradi plastike.
Fotografija: Poginula samica kita. FOTO: Gasilska brigada Porto Cervo
Odpri galerijo
Poginula samica kita. FOTO: Gasilska brigada Porto Cervo

V obmorskem kraju Porto Cervo na Sardiniji so našli naplavljenega kita, ki je imel v želodcu skoraj 22 kilogramov plastike. Med drugim se je v njegovem truplu znašlo večje število plastičnih vrečk in posod za enkratno uporabo, detergent, na katerem se je še vedno videla črtna koda, in celo valovita cev.

Vzrok za smrt mlade predstavnice kitov glavačev, ki je bila breja, se še vedno preiskuje. Kot so zapisali pri Svetovnem skladu za naravo (World Wildlife Fund), je »tolikšna količina plastike v kitu v velikosti osmih metrov nenavadna«.


 

Plastika najhujši sovražnik morskih živali


To ni prvi primer smrti kita, ki je podlegel človeški malomarnosti. Prejšnji mesec so na Filipinih našli kita, ki je v svojem želodcu nosil 44 kilogramov smeti. V truplu kita v Indoneziji novembra je bilo več kot tisoč kosov plastike. V lanskem letu je v Španiji prav tako poginil kit, ker ni mogel prebaviti 27 kilogramov plastičnih odpadkov.
 

Evropa druga na svetu po proizvodnji plastike


Raziskava sklada za naravo iz junija prejšnjega leta je razkrila podatke, s katerimi se Evropa ne more ravno ponašati. Evropa je namreč druga na svetu po proizvodnji plastike. Vsako leto je v morje odvrženih od 150.000 do 500.000 ton makroplastike in od 70.000 do 130.000 ton mikroplastike. Sredozemlje po količini mikroplastike spada med najbolj onesnažene predele na svetu.

Kot odgovor na te skrb vzbujajoče podatke so poslanci evropskega parlamenta prejšnji teden glasovali za prepoved več plastičnih produktov, med drugim slamic, plastičnega pribora in krožnikov. (Pozitivni) učinki ukrepa naj bi bili vidni že leta 2021.



Italijanski minister za okolje in prostor Sergio Costa je ob tragičnem dogodku na svojem facebook profilu obljubil, da bo njegova država med prvimi, ki bo izvedla varnostni ukrep. »S to obliko onesnaževanja se sooča ves morski svet. Vsaka država je dolžna spoštovati okoljevarstveno strategijo. Ne danes, ampak že včeraj,« je zapisal.

Preberite še:

Komentarji: