V več krajih po državi julijski temperaturni rekordi

V Dobličah pri Črnomlju namerili 39,4 stopinje, kar je absolutni julijski rekord na ravni države.
Fotografija: Za Bežigradom v Ljubljani so ob 15:30 izmerili 37,9 stopinj Celzija, kar je za tri desetinske stopinje več od doslejšnje najvišje julijske temperature v prestolnici. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Za Bežigradom v Ljubljani so ob 15:30 izmerili 37,9 stopinj Celzija, kar je za tri desetinske stopinje več od doslejšnje najvišje julijske temperature v prestolnici. FOTO: Črt Piksi

Po podatkih Agencije RS za okolje so v Dobličah pri Črnomlju izmerili 39,4 stopinje Celzija, kar je nov julijski rekord za ta kraj. Prej je bila izmerjena najvišja julijska temperatura 38 stopinj Celzija. Prav tako je bil ob 15. uri presežen rekord na letališču Jožeta Pučnika, kjer so izmerili 36 stopinj. Ob 15:30 pa še v Ljubljani za Bežigradom (37,9 stopinj, prej 37,6) ter v Metliki (38,2 stopinji, prej 38 stopinj). 

Kot je za STA povedal dežurni vremenoslovec Blaž Šter, bo jugozahodnik visoke temperature s Primorske razširil tudi v druge dele Slovenije, predvsem osrednji del, Dolenjsko, v Belo krajino in dele Štajerske.

Ob tem so zaradi požarov na Krasu povišane vrednosti delcev PM10 na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj. Zaradi močnejšega jugozahodnika lahko pričakujemo povišane ravni delcev tudi v osrednjem delu Slovenije. V Kopru je vrednost ozona ob 13. uri presegla opozorilno vrednost.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zato priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Na skrajnem severovzhodu se bo popoldne že nekoliko čutil vpliv fronte, ki bo v soboto pozno zvečer in v noči na nedeljo prinesla nevihte, možna bo tudi kakšna močnejša. Posamezne nevihte se bodo v notranjosti Slovenije nadaljevale tudi ponoči. 

V nedeljo je zaradi omenjene vremenske motnje pričakovati nekoliko nižje temperature z izjemo Primorske, kjer se bo vročina nadaljevala. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32, na Primorskem ob šibki burji do 36 stopinj Celzija.

Večjo osvežitev in najverjetnejši konec vročinskega vala vremenoslovci napovedujejo za torek in sredo, ohladitev pa bi lahko prinesla tudi nekaj padavin.

V ponedeljek bo pretežno jasno in spet bolj vroče. V torek bo spremenljivo, padavine z nevihtami se bodo razširile nad večji del Slovenije. Vročina bo popustila, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

Preberite še:

Komentarji: