V Zimbabveju do smrti sestradalo najmanj 55 slonov

Zaradi suše je v tej državi hudo pomanjkanje hrane, tako za ljudi kot tudi za živali. Težava pa ni le premalo dežja, temveč preveliko število slonov v nacionalnem parku.
Fotografija: FOTO: Baz Ratner/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Baz Ratner/Reuters

Suša in pomanjkanje hrane sta v Afriki večni problem. Sestradani so ljudje in živali. Kot navaja BBC, je v obdobju zadnjih dveh mesecev po hudi suši, ki pesti črno celino, zaradi sestradanosti v narodnem parku Hwange v Zimbabveju umrlo najmanj petinpetdeset slonov.

»Razmere so težke: sloni umirajo od lakote in to je velik problem,« je dejal tiskovni predstavnik narodnega parka Tinashe Farawo. Suša je namreč močno zmanjšala količino pridelkov, kar tretjina prebivalstva pa naj bi med gospodarsko krizo potrebovala pomoč pri zagotavljanju vsakdanjega živeža.

Podatki svetovnega poročila o hrani, ki je bilo objavljeno avgusta, kažejo, da stradanje grozi dvema milijonoma ljudi.


Težava ni le suša, temveč preveliko število slonov


Nekaj slonov so našli v radiju petdesetih metrov v okolici praznih vodnih zajetij oziroma vrtin, kar nakazuje na to, da so sloni prehodili dolgo pot in umrli, tik preden so jih dosegli. Uničujoča suša še vedno grozi živim bitjem v tej državi.

V nacionalnem parku Hwange je težava tudi preveliko število slonov. FOTO: Philimon Bulawayo/Reuters
V nacionalnem parku Hwange je težava tudi preveliko število slonov. FOTO: Philimon Bulawayo/Reuters


V ogromnem narodnem parku v Zimbabveju pa težava ni le pomanjkanje dežja, ampak občutno preveliko število predstavnikov teh velikih sesalcev.

Tiskovni predstavnik Farawo je dejal, da so pravzaprav sloni, ki jih je preveč, povzročili množično uničenje vegetacije v parku Hwange. Ta lahko sprejme približno 15.000 slonov, trenutno pa jih je v parku več kot 50.000. Zaradi prenatrpanosti nekatere živali ostajajo zunaj parka, da bi lovile v hrano – pri tem pa je bilo, kot kažejo podatki, ubitih že 22 ljudi.

Farawo je poudaril, da v parku želijo zvrtati več vodnih vrtin, a ker ne dobijo finančnih sredstev, jim primanjkuje denarja, da bi nadaljevali delo. Tako gospodarska kriza močno vpliva na upravljanje življenja v divjini.

Ena od rešitev, ki bi morda omilila situacijo, je, da bi prodali slone v tuje parke, kar pa se je že izkazalo za precej slabo prakso. Strokovnjaki za prostoživeče živali namreč opozarjajo, da so bili mladi sloni ločeni od svojih družin in travmatizirani, potem ko so pristali v tujini v neprimernih kitajskih živalskih vrtovih.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: