Več kot dvesto potapljačev je očistilo 50 kvadratnih kilometrov morskega dna

V okviru ekološke akcije Čiščenje brez meja so hrvaški in slovenski potapljači očistilo dno v Piranskem zalivu. 

Objavljeno
10. junij 2019 11.06
Posodobljeno
10. junij 2019 13.14
200 potapljačev je očistilo 50 kvadratnih kilometrov morskega dna. FOTO: Marjan Radovic
V nedeljo se je v Piranskem zalivu zbralo več kot dvesto potapljačev iz Slovenije in Hrvaške, ki so očistili dno morja na petih lokacijah. V okviru velike ekološke akcije Čiščenje brez meja so odstranili odpadke s površine 50 kvadratnih kilometrov. 

Potapljači so očistilo dno ob mandračih v Piranu in Savudriji, ob kampu Veli Jože, v Zambratiji in Bašaniji. Kar 80 odstotkov odpadkov v morju je odvrženih s kopna, velika večina teh pa je plastike, ki v obliki mikroplastike prihaja v prehrambno verigo živih organizmov v morju, pa tudi tistih na kopnem. »Prav zaradi tega je potrebna izobrazba mladih, da bi se zmanjšala količina odpadkov v Jadranskem morju,« je poudaril Mario Šiljek, državni tajnik na ministrstvu za zaščito okolja in energetike.image
Kar 80 odstotkov odpadkov v morju je bilo odvrženih s kopna. FOTO: Ivana Nobilo 


»To prekrasno morje smo dobili v varstvo za prihodnje generacije, zato se moramo do njega obnašati odgovorno. Na žalost je celo 72 odstotkov vseh voda v Evropi onesnaženih z mikroplastiko,« je dejal Dubravko Ponoš, direktor Sklada za zaščito okolja in energetsko učinkovitost.

Župan Pirana Đenio Zadković je dodal, da se v akciji Čiščenje brez meja čuti tudi duh prijateljstva prebivalcev s tega območja. Poudaril je pomen inštitucij, delovnih organizacij in nas samih, da najdemo inovativen način za življenje brez plastike. Z njim se je strinjal tudi župan Umaga Vili Bassanese.

image
Kar 80 odstotkov odpadkov v morju je bilo odvrženih s kopna. FOTO: Ivana Nobilo 


Sodelovanje in prijateljstvo sosednjih držav je izpostavil tudi častni konzul Slovenije na Hrvaškem Božo Dimnik, ki je ob tej priložnosti nastopil tudi kot najstarejši potapljač na Jadranu ter opozoril, da njegovi zadnji potopi pričajo o zmanjšanju števila rib ter izropanju morja. ​

Poleg samega čiščenja morske gladine sta cilj ekološke akcije tudi povezovanje hrvaških in slovenskih potapljačev ter prebujanje zavesti otrok in mladih o pomenu ohranjanja morja in narave. V akcijo se je zato povezala tudi IV. Mednarodna otroška potapljaška eko patrola. V njenem sklopu otroci pod vodstvom inštruktorjev potapljanja pomagajo pri čiščenju morja. 

image
Kar 80 odstotkov odpadkov v morju je bilo odvrženih s kopna. FOTO: Ivana Nobilo 


Soorganizatorji so Ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački Holding in njegova podružnica Vladimir Nazor. Čiščenje brez meja in IV. Mednarodna otroška potapljaška eko patrola pa potekata pod častnim pokroviteljstvom hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarovič in predsednika Slovenije Boruta Pahorja ter pod pokroviteljstvom ministrstva za zaščito okolja in energetike, ministrstva za demografijo, družino, mlade in socialno politiko ter Sklada za zaščito okolja in energetsko učinkovitost mest Umag in Piran.

»Vsi, ki živimo ob morju, vemo, kaj nam morje daje, in nočemo doživeti, da nam nekega dne servira smeti, ki jih danes mečemo vanj. Tistim, ki to počnejo, želimo sporočiti, da smeti ne spadajo tja,« je zaključno akcijo pokomentiral Egon Štibilj, vodja civilne zaščite Piran. 

image
Kar 80 odstotkov odpadkov v morju je bilo odvrženih s kopna. FOTO: Ivana Nobilo