Velika jata navadnih delfinov povečuje upe o njihovi stalni vrnitvi

Hrvaški raziskovalci so na območju Kornatov opazili več kot 50 primerkov v Jadranu izumrle vrste.
Fotografija: Jata navadnih delfinov na območju Kornatov. FOTO: Institut Plavi svijet
Odpri galerijo
Jata navadnih delfinov na območju Kornatov. FOTO: Institut Plavi svijet

Raziskovalci inštituta Plavi svijet s hrvaškega otoka Lošinj so ta mesec na območju Kornatov opazili večjo jato navadnih delfinov, vrste, ki na območju Jadranskega morja že več desetletij velja za izumrlo. V njej so našteli več kot 50 delfinov, posebno navdušeni pa so bili nad tem, da je bilo med njimi tudi nekaj mladičev.

Skupino navadnih delfinov so po navedbah spletne strani lošinjskega inštituta srečali dve navtični milji zahodno od otoka Mana na območju Kornatov.
 

Nekoč najštevilšnejša vrsta


»Kot pove njihovo ime, so bili navadni delfini nekoč najštevilčnejša vrsta delfinov v Jadranskem in Sredozemskem morju,« je povedala dr. Nikolina Rako Gospić, direktorica raziskovalnega programa na inštitutu Plavi svijet. »Navadni delfin tako kot sredozemska medvedjica [gre za vrsto tjulnja] na žalost velja za izumrlo vrsto v Jadranskem morju, saj že nekaj desetletij nimamo podatkov o njihovem trajnem bivanju in razmnoževanju.«

V jati so raziskovalci našteli več kot 50 delfinov. FOTO: Institut Plavi svijet
V jati so raziskovalci našteli več kot 50 delfinov. FOTO: Institut Plavi svijet


Raziskovalci po besedah Nikoline Rako Gospić redko opazijo večje skupine tovrstnih delfinov, jata z več kot 50 primerki pa je resnično edinstven pojav. V bližini Dugega otoka so lani in predlani srečali približno pol manjše skupine navadnih delfinov.


 

Žrtve sistematičnega iztrebljanja


Čeprav jih videvajo pogosteje, še ne pomeni, da se je vrsta za stalno vrnila v Jadran, kjer je bila v drugi polovici 20. stoletja sistematično iztrebljena zaradi njenega negativnega učinka na stabilnost ribjega staleža. Znani so tudi primeri, da so za ulovljene delfine ribičem izplačevali nagrade.

FOTO: Institut Plavi Svijet
FOTO: Institut Plavi Svijet


Toda odkritje, da so bili v jati, ki se je zadrževala na območju Kornatov, tudi mladiči, vzbuja upanje, da bi lahko navadni delfini nekoč spet postali stalni prebivalci Jadranskega morja.

Komentarji: