Vesela novica za ohranjanje nosorogov (VIDEO)

Umetne oploditve nosorogov so redko uspešne, pravijo v živalskem vrtu v San Diegu. 
Fotografija: Nosorogec, skoten v živalskem vrtu v San Diegu, daje upanje. FOTO: Ken Bohn/San Diego Zoo Safari Park, AFP
Odpri galerijo
Nosorogec, skoten v živalskem vrtu v San Diegu, daje upanje. FOTO: Ken Bohn/San Diego Zoo Safari Park, AFP

Mali, še na tresavih nogah stoječi nosorog predstavlja upanje. Skotil se je namreč po umetni oploditvi, ki pa je pri nosorogih zapleten postopek in velikokrat neuspešen. S postopkom želijo reševati v divjini izumrlo vrsto severnih belih nosorogov, saj sta na Zemlji namreč le še dve živali – dve samici – te podvrste. Sudan, zadnji samec podvrste, je poginil marca 2018.

Mladič, 28. julija skoten v živalskem vrtu v San Diegu, sicer pripada podvrsti južni beli nosorog, ki je v naravi stabilna in kategorizirana kot skoraj ogrožena. Samček in njegova mama Victoria, prav tako južne podvrste, se počutita dobro, so ob zgodovinskem dogodku sporočili iz živalskega vrta.



​Gre za prelomno kotitev, saj je to prvi skoteni mladič po umetni oploditvi v Severni Ameriki. Nosoroginja Victoria je ena izmed kandidatk za nadomestne matere, ki bi pomagala reševati podvrsto severnih belih nosorogov.

Nosoroginjo so umetno oplodili z zamrznjenimi semenčicami južnega belega nosoroga Maota marca lani, potem ko so ji hormonsko spodbudili ovulacijo. Brejost je trajala nekoliko dlje od pričakovanih 485 dni, in sicer 493 dni. Za zdaj sta umaknjena izpred oči javnosti, da se bo med njima razvila pristna vez, nato pa ju bodo predstavili še petim samicam, živečim v centru za nosoroge v omenjenem živalskem vrtu. Med temi je tudi samica Amani, ki so jo prav tako umetno oplodili, kotitev pričakujejo septembra ali oktobra.

»Ne le da smo veseli zdravega mladiča, ampak kotitev je toliko bolj pomembna, ker predstavlja ključni korak v naših prizadevanjih za ohranitev severnega belega nosoroga,« je poudarila dr. Barbara Durrant, vodja reproduktivnega oddelka. Znanstveniki upajo, da bo južna podvrsta belih nosorogov, ki jih je po podatkih Sklada za divje živali (WWF) še med 19.600 in 21.000, lahko služila kot nadomestna »maternica« severni. Znanstveniki so še pred smrtjo Sudana uspešno ohranili semenčice več samcev severnih belih nosorogov, nekoč živečih v vzhodni in centralni afriki.

Reproduktivni sistem je pri nosorogih izjemno kompleksen, a znanstveniki kljub temu pričakujejo, da bi lahko v prihodnjem desetletju ali dveh doživeli kotitev severnega belega nosoroga. Podobne postopke kot v kalifornijskem živalskem vrtu opravljajo tudi v poljskem živalskem vrtu Chorzow, iz katerega pa (za zdaj) še ne poročajo o uspešni brejosti. Nosorogi so še vedno tarče divjih lovcev zaradi rogov in tako so nekatere podvrste prignali do skorajšnjega izginotja.

Komentarji: