Vlada potrdila odstrel šakalov

Ni več potrebe, da bi bil šakal še zaščiten.
Fotografija: Zlati ali navadni šakali (Canis aureus) spada v družino psov FOTO: Hiren Khambhayta
Odpri galerijo
Zlati ali navadni šakali (Canis aureus) spada v družino psov FOTO: Hiren Khambhayta

Vlada je potrdila spremenjeno uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah, iz katere se umika šakal. Šakala se bo po novem trajnostno upravljalo po zakonodaji s področja lovstva, vlada pa je za ustrezno prilagoditev predpisov do 1. maja 2020 predvidela prehodno obdobje.

»V zadnjem desetletju se je vrsta razširila po Sloveniji in je v ugodnem stanju, zato je potrebno redno upravljanje populacije. To je mogoče že v okviru obstoječega sistema,« je tvitnila vlada.

Upravljanje divjadi temelji na rednem spremljanju stanja in se načrtuje z desetletnimi in letnimi načrti, kar zagotavlja celovito trajnostno gospodarjenje z vrsto, kot to predpisuje zakon o ohranjanju narave. Evropska zakonodaja strogega varstva za šakala ne zahteva, strokovne raziskave pa kažejo, da ni več razlogov za šakalovo zavarovanje v nacionalni zakonodaji.

Za upravljanje šakala je treba sicer ustrezno prilagoditi predpise o divjadi in lovstvu, hkrati mora biti sprejet tudi načrt upravljanja šakala. Za uveljavitev te spremembe je tako predvideno tudi ustrezno prehodno obdobje, sprememba se bo začela uporabljati s 1. majem 2020, je še zapisala vlada.

Za šakala trenutno pri nas velja sistem strogega varstva, hkrati ga uredba o določitvi divjadi in lovnih dob opredeljuje kot divjad. Tako je v državi za šakala nastala pravna kolizija: en predpis ga popolnoma varuje pred poseganjem v populacijo, drugi pa to omogoča.

Komentarji: