Vložek treh evrov prinese pet evrov

Projekt spodbujanja kolesarjenja Pripelji srečo v službo bo trajal do 22. septembra.

Objavljeno
14. maj 2015 18.47
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Kolesarjenje izboljša zdravje, zmanjša število bolniških, povečuje inteligenco, ob tem pa mestom, podjetjem in zaposlenim zniža stroške. To je največja nagrada, pravijo v projektu, ki je sicer vseevropski, pri nas pa nadgradnja akcije kolesarjenja V troje.

Promocijo kolesarjenja usklajuje Evropska kolesarska zveza, zajela pa bo vso kolesarsko sezono. Končala se bo namreč 22. septembra na dan brez avtomobila v evropskem tednu mobilnosti. »Pri nas je to nadgradnja šestletne kampanje kolesarjenja V troje. Ideja je, da tudi v tem projektu kolesarimo v troje, dobrodošle so tudi prijave družin. Upoštevali bomo poročila o številu dni, ko trojke niso uporabljale avtomobila,« je povedal Aljaž Plevnik iz Urbanističnega inštituta. V vsem času trajanja projekta bodo podeljevali nagrade, na koncu tudi glavno, ki pa je še skrivnost.

                      Gibanje prinaša zadovoljstvo in srečo, pravi stroka. Foto Borut Tavčar

 

Sedenje prinaša bolezni

»Najboljša nagrada je pravzaprav boljše počutje udeležencev,« je opozoril Ivan Eržen, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dodal je, da se Slovenci še vedno premalo gibamo, neaktivnost pa prinaša sladkorno bolezen, raka in bolezni srca in ožilja. Najbolj zanemarjeni so ravno zaposleni, za otroke in starostnike so na voljo programi, za delavce pa ne. »Veliko jih nima časa za rekreacijo, zato je pot v službo s kolesom ali peš možnost zanjo,« pravi Eržen. Ravno zato je uvedba obveznosti delodajalcev, da pripravijo programe za izboljšanje zdravja zaposle, dobrodošla.

                       Zdravi vitaminski napitki iz mlinčka na nožni pogon. Foto Borut Tavčar



Korist za mesto in podjetje

Plevnik je naštel še več koristi kolesarjenja. Pol ure kolesarjenja zviša inteligenčni količnik z 99 na 128, zaposleni so bolj zdravi in zadovoljni. »Zaradi sedečega načina življenja in s tem povezanih bolezni umre 20-krat več ljudi kot zaradi prometnih nesreč, še pri teh pa so glavni avtomobilisti. Več kolesarjev pomeni večjo prometno varnost, kolo je tudi najhitrejši način prevoza na razdaljah do pet kilometrov v mestih. Na en parkirni prostor za avtomobil pride do deset koles, kar pomeni prihranek tako mestu kot podjetju. Dokazano razmerje je, da vložek treh evrov v kolesarsko infrastrukturo prinese za pet evrov koristi,« pravi Plevnik.

                      Najhitrejše prevozno sredstvo v mestih. Foto Borut Tavčar



Zdravje in kolesarstvo

Zdravje in kolesarjenje bosta poudarka tudi na letošnjem evropskem tednu mobilnosti od 16. do 22. septembra. »Občine potrebujejo izdelane ideje, pa ne zgolj to, ideje je treba tudi uresničiti, nato pa začeti infrastrukturo uporabljati. Za spodbujanje trajnostne mobilnosti bomo letos namenili 40 milijonov evrov,« je povedala Polona Demšar Mitrovič z ministrstva za infrastrukturo.

Prihodnje leto bo akcija kolesarjenja usmerjena v podjetja, ki bodo lahko dobila certifikat do kolesarja prijazno podjetje. Svojo kolesarsko trojko lahko prijavite na pripeljisrecovsluzbo.si.

                      Projekt spremlja tudi servis koles. Foto Borut Tavčar