Voda v Moravčah je pitna

Vpliva dejavnosti Termita na pitno vodo ni, ugotavlja Arso.

Objavljeno
17. julij 2019 17.00
Posodobljeno
17. julij 2019 22.30
Nesnaga v Moravčah ni onesnažila pitne vode. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ljubljana - Analiza pitne vode, ki jo je po »Neodvisni kemijski analizi vode in sanacijskega materiala na območju nekdanjega odkopa Drtija v Moravčah« odredil minister za okolje in prostor Simon Zajc je pokazala, da je pitna voda v Moravčah neoporečna.

Vzorec pitne vode v vrtini Ples, ki se nahaja severovzhodno od območja odkopa kremenovega peska Drtija in naloženega materiala, ki se je izkazal za onesnaženega, so vzeli v petek, 12. julija. V vzorcu vode so analizirali osnovne parametre, skupni organski ogljik (TOC), kovine, fluoride, fenolne spojine in formaldehid. V nabor parametrov so bile vključene spojine, ki so bile spoznane kot problematične v območju odkopa Drtija.

Rezultati analiz so pokazali, da pitna voda v vrtini Ples ustreza standardom za pitno vodo. Vpliva območja odkopa kremenovega peska Drtija na pitno vodo Agencija za okolje v tem vzorcu ni zaznala.

Župan Občine Moravče Milan Balažic zaradi onesnaženja Moravške doline napoveduje ovadbe proti vodstvu podjetja Termit ter nekdanjemu vodstvu moravške občine. Pred zbranimi krajani Moravč je ponovil tudi zahtevo po odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja Termitu ter napovedal, da bo občina zaradi povzročene škode zahtevala odškodnino.

Predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar je poudaril, da Moravška dolina ne more več sprejemati odpadkov. »Absolutno naj se neha voziti material v našo dolino. O tem ne mislimo niti več razpravljati,« je bil jasen. Dodal je, da so Moravčani svoj »dolg do razvoja nacionalne družbe,« izpolnili. 
STA